Numarul copiilor nevoiti sa fuga din Siria a ajuns vineri la un milion, reprezentand jumatate din numarul total al refugiatilor, a anuntat ONU, potrivit Reuters. Alti doua milioane de minori sirieni sunt deseori atacati sau recrutati ca luptatori, potrivit agentiei pentru refugiati a ONU si UNICEF.

Circa doua milioane de sirieni au fugit din tara lor devastata de razboi civil in Turcia, Liban, Irak, Iordania si Africa de Nord.

ONU a cerut Siriei sa le permita expertilor ONU in arme chimice acces in suburbiile capitalei Damasc, controlat de rebeli, unde sute de oameni, inclusiv copii, au fost ucisi cu gaz otravitor.

Bilantul - 170 de morti, potrivit unui ONG sirian, 1.300, potrivit opozitiei - nu a putut fi verificat din surse independente iar Damascul a dezmintit ca ar fi recurs la arme chimice, in timp ce Rusia a acuzat opozitia siriana ca a planificat "o provocare".

Dar mai multi oficiali occidentali au facut deja o paralela cu masacrul din Halabja, in 1988, in Irak, unde mii de kurzi irakieni au fost ucisi in atacuri chimice lansate de regimul lui Saddam Hussein.

Ministrul francez de externe, Laurent Fabius, a mers cel mai departe, joi, apreciind ca, daca se dovedeste ca s-a recurs la arme chimice, este nevoie de "o reactie in forta", inclusiv fara acordul Consiliului de Securitate al ONU. Acesta a refuzat insa sa ofere cel mai mic detaliu legat de forma pe care ar putea sa o ia o astfel de reactie, excluzand insa categoric trimiterea de trupe la sol.

Rusia si Statele Unite ale Americii au cazut de acord, vineri, ca este nevoie de o ancheta obiectiva in privinta unui presupus atac cu arme chimice in Siria si un acces "securizat" al expertilor ONU la fata locului, a anuntat vineri Ministerul rus de Externe.

UPDATE "Ceea ce am vazut indica faptul ca este in mod clar un eveniment important, de serioase ingrijorari" a spus Barack Obama intr-un interviu pentru CNN, precizand ca un atac cu arme chimice ar fi "foarte problematic".

Obama a declarat insa ca, dupa costurile umane si financiare ale razboiului din Afganistan, este prudent inainte de a actiona prea rapid. "Notiunea ca SUA poate intr-un fel sa rezolve o problema sectanta complexa in Siria este uneori exagerata", a spus el.