Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak, alungat de la putere de o revolta populara la inceputul lui 2011, a parasit joi inchisoarea si a fost internat intr-un spital militar din Cairo, sub stare de arest, inainte de reluarea, duminica, a procesului sau in care este acuzat de uciderea manifestantilor, scrie AFP.

Miercuri seara, Armata, care conduce de facto tara dupa ce l-a destituit in 3 iulie pe succesorul sau, islamistul Mohamed Morsi, anuntase ca Mubarak, in varsta de 85 de ani si cu sanatate fragila, va fi "arestat la domiciliu imediat dupa iesirea din inchisoarea Tora din Cairo". Joi dupa-amiaza, acesta a fost transportat cu un elicopter medical la spitalul militar din Maadi.

Aceste evenimente au loc in contextul in care armata si politia deruleaza de peste o saptamana o campanie de represiune sangeroasa impotriva manifestatiilor partizanilor lui Morsi, primul presedinte ales democratic in Egipt si provenit din Fratia Musulmana. Acesta este detinut in secret de armata si acuzat de complicitate la crime.

Procesul lui Mubarak si al Fratiei Musulmane, duminica

Mubarak, care a condus peste 30 de ani Egiptul, este acuzat pentru "crime impotriva manifestanilor" in timpul revoltei din ianuarie-februarie 2011 urmand ca procesul sau sa fie reluat duminica. El este acuzat, de asemenea, de coruptie, intr-un alt proces.

Procesul sau se va relua in ziua in care se va deschide si cel impotriva unor lideri ai Fratiei Musulmane, arestati de armata dupa lovitura de forta impotriva lui Morsi.

Liderul suprem Mohamed Badie si cei doi adjuncti ai sai, Khairat al-Shater si Rachad Bayumi, sunt acuzati de "incitare la crima" impotriva manifestantilor anti-Morsi care au atacat cartierul general al Fratiei Musulmane in 30 iunie, zi de mobilizare masiva pentru a cere plecarea lui Morsi.

In ultima saptamana, aproape o mie de oameni au murit, in majoritatea lor pro-Morsi, dupa ce militarii si politia s-au lansat intr-o represiune sangeroasa a manifestatiilor acestora si au arestat peste o mie de islamisti. Ultimul este Ahmed Aref, purtator de cuvant al Fratiei.

In fata loviturilor date Fratiei si a autorizatiei de a trage, islamistii nu mai reusesc sa se mobilizeze de patru zile si doar cateva sute de oameni manifesteaza zilnic in favoarea lui Morsi.

"Vinerea martirilor"

Ziua de vineri va constitui un test pentru capacitatea Fratiei Musulmane de a aduna oamenii pe strazi. Acestia au facut un apel la mari proteste in "vinerea martirilor", dupa moartea a sute de partizani ai presedintelui.

Armata s-a bazat pe mobilizarea masiva anti-Morsi din 30 iunie pentru a justifica destituirea sa, in conditiile in care o mare parte a egiptenilor ii reprosau presedintelui ales ca a acaparat puterea in beneficiul Fratiei Musulmane si ca a ruinat economia tarii.

Represiunea a trezit insa si termeni legati de o revenire a islamistilor la clandestinitate si de o radicalizare a aripii dure.

Human Rights Watch a denuntat atacuri impotriva a 42 de biserici si a numeroase scoli, locuinte si intreprinderi detinute de copti, crestinii din Egipt, in conditiile in care fortele de ordine sunt acuzate ca au absentat in fata acestor atacuri confesionale.