Un an dupa celebra "linie rosie" a lui Barack Obama, acuzatiile legate de un masacru cu arme chimice de mare amploare in apropiere de Damasc pun din nou in lumina contradictiile si ezitarile occidentalilor, prinsi intre indignare si refuzul de a interveni, scrie AFP.

Localnici incearca sa identifice victimele, dupa presupusul atac cu arme chimice, in SiriaFoto: Agerpres/AP

Ofensiva guvernamentala in suburbiile Damascului si imaginile teribile care au urmat - copii sufocandu-se, cadavre fara urme de rani - lasa putine indoieli legate de folosirea armelor chimice, afirma mai multe surse diplomatice occidentale.

Bilantul - 170 de morti, potrivit unui ONG sirian, 1.300, potrivit opozitiei - nu a putut fi verificat din surse independente iar Damascul a dezmintit ca ar fi recurs la arme chimice, in timp ce Rusia a acuzat opozitia siriana ca a planificat "o provocare".

Dar mai multi oficiali occidentali au facut deja o paralela cu masacrul din Halabja, in 1988, in Irak, unde mii de kurzi irakieni au fost ucisi in atacuri chimice lansate de regimul lui Saddam Hussein.

Ministrul francez de externe, Laurent Fabius, a mers cel mai departe, joi, apreciind ca, daca se dovedeste ca s-a recurs la arme chimice, este nevoie de "o reactie in forta", inclusiv fara acordul Consiliului de Securitate al ONU. Acesta a refuzat insa sa ofere cel mai mic detaliu legat de forma pe care ar putea sa o ia o astfel de reactie, excluzand insa categoric trimiterea de trupe la sol.

La Quai d'Orsay, se reaminteste ca optiunile sunt deja cunoscute: livrarea de arme catre opozitie si stabilirea unei zone de excluziune aeriana sau posibilitatea unor lovituri aeriene tintite.

"Daca exista o optiune militara, va fi minimala, si in orice caz va implica in mod automat trupe la sol, forte speciale", afirma o sursa militara franceza.

"Singura intrebare este ce doreste politica, ce vrea comunitatea internationala? Exista scenarii in statele majore occidentale, dar nicio optiune reala nu a fost selectata pentru moment", adauga aceasta sursa.

Responsabil sirian: recurgerea la arme chimice ar fi o sinucidere politica

A utiliza arme chimice in prima zi de munca a expertilor ONU in Siria ar fi fost o "sinucidere politica", a afirmat joi un inalt responsabil al serviciilor de securitate din Damasc, care a preferat insa sa-si pastreze anonimatul.

"Ieri (miercuri) a fost prima zi de munca a misiunii ONU si a utiliza arme chimice in acest moment ar fi o sinucidere politica", a spus aceasta sursa.

"Toate analizele afirma ca nu este in interesul nostru in circumstantele actuale sa utilizam arme chimice in conditiile in care comisia este pe teren", a adaugat el.

Nimic nu se poate face fara americani

Militarii si diplomatii subliniaza insa ca nimic nu se poate face fara americani, a caror reactie la informatiile legate de masacru a fost prudenta. Washingtonul "nu vorbeste de o linie rosie astazi", a subliniat purtatorul de cuvant al departamentului de Stat Jennifer Psaki, un an dupa celebra formula a presedintelui Barack Obama, care afirmase ca utilizarea armelor chimice in Siria ar constitui o "linie rosie".

"Presedintele Obama si militarii sunt extrem de reticenti in a se lasa antrenati in orice fel de activitate militara in Siria, indiferent de natura sa", a afirmat la BBC fostul ambasador britanic la ONU Sir Jeremy Greenstock.

Generalul Martin Dempsey, cel mai inalt grad american si consilierul militar principal al lui Obama, a subliniat la inceputul saptamanii intr-un mail trimis unui ales democrat ca o interventie militara in Siria nu ar fi in sensul intereselor americane.

Pentru Paul Freiherr von Maltzahn, de la Consiliul german pentru relatii internationale, o actiune militara in Siria nu poate fi avuta in vedere. "La ce am putea sa ne asteptam? Nu ar opri conflictul, razboiul ar continua", crede acesta, considerand mai utila focalizarea eforturilor asupra anchetei inspectorilor ONU.

O analiza impartasita de lordul britanic Malloch Brown, fost secretar general adjunct al ONU. "Trebuie sa renuntam la retorica liniei rosii si a interventiei militare si sa incercam sa gasim un teren de intelegere cu rusii si chinezii, pentru a stabili in primul rand faptele".

Washingtonul, Parisul si Londra au cerut imediat accesul fara restrictii al inspectorilor ONU, prezenti in Siria de duminica pentru a ancheta trei incidente mai vechi.

Pentru Ziad Majed, profesor la universitatea americana din Paris, acesta ar fi singurul test de credibilitate pentru comunitatea internationala: "Dupa doi ani si jumatate de conflict, nicio singura masura serioasa nu a fost luata, asistam la abandonul unui popor care este masacrat".