Liliecii sunt sursa infectiei cu noul coronavirul MERS (sindromul respirator viral din Orientul Mijlociu), aparute in Arabia Saudita, au anuntat autoritatile sanitare din SUA, potrivit AFP.

Virusologi americani si arabi au precizat ca acest virus este, din punct de vedere genetic, 100% identic cu cel identificat la oameni si care, pana acum, a infectat 96 de persoane provocand moartea a 47 dintre ei.

Aceasta descoperire, facuta in principal de oamenii de stiinta de la Centrul pentru Infectii si Imunitate (CII) din cadrul Universitatii Columbia (New York, nord-est), identifica, pentru prima data, un animal ca sursa pentru acest coronavirus.

Rezultatele cercetarilor au fost publicate miercuri in revista de specialitate "Emerging Infectious Diseases", editata de Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.

"Au fost deja anuntate mai multe cazuri de descoperire a virusului MERS la animale, insa in niciunul dintre ele virusul nu a avut exact aceeasi structura genetica, cum este cazul patogenului gasit intr-un liliac", a declarat Ian Lipkin, director al CII si co-autori al studiului.

"In plus, liliacul purtator al acestui virus a fost gasit aproape de locul - la cativa kilometri - unde a fost observat primul caz de infectie la om", in septembrie 2012, in Arabia Saudita, a precizat cercetatorul.

Pana acum, originea acestui nou coronavirus, care se transmite cu dificultate de la o persoana la alta, a fost necunoscuta. Cele mai multe cazuri - 70 din totalul de 96 - au fost inregistrate in Arabia Saudita, unde se gaseste focarul de infectie.

Cercetatorii au colectat peste o mie de probe de la sapte specii de lilieci din diferite zone din Arabia Saudita in care au fost identificate cazuri de infectii cu noul coronavirus MERS.

Dupa mai multe teste, cercetatorii au identificat intr-o proba coronavirus cu un ADN identic cu cel al patogenului gasit la persoanele infectate.

Cu toate acestea "nu exista nicio dovada de contact direct intre lilieci si cele mai multe dintre cazurile de oameni infectati cu MERS", noteaza dr. Ziad Memish, ministru adjunct al Sanatatii din Arabia Saudita si co-autor al studiului.

"Avand in vedere ca transmiterea de la un om la altul este foarte dificila, credem ca poate exista un vector intermediar pentru a transmite coronavirusul la oameni", a adauga oficialul arab.