Bradley Manning, condamnat miercuri la 35 de ani de inchisoare pentru faptul ca a furnizat Wikileaks mii de documente secrete, vrea sa isi schimbe sexul si sa preia numele de Chelsea, scrie AFP.

Bradley Manning, imbracat ca alter ego-ul sau feminin BreannaFoto: Agerpres/AP

"Incepand de acum, pentru aceasta noua faza a vietii mele, vreau ca toata lumea sa stie cine sunt cu adevarat. Sunt Chelsea Manning, sunt o femeie", anunta tanarul soldat in varsta de 25 de ani, intr-un text citit la televiziunea NBC in prezenta avocatului sau David Coombs.

"Avand in vedere felul in care ma simt de cand sunt copil, vreau sa incep un tratament hormonal cat mai curand posibil. Mi-ar placea ca incepand de azi sa fiu numit cu noul meu prenume si sa fie utilizat prenumele feminin pentru a se vorbi de mine", a adaugat fostul analist militar.

Potrivit avocatului sau, Bradley Manning a asteptat sfarsitul procesului pentru a face acest anunt deoarece nu dorea ca acest subiect sa perturbe dezbaterile.

Tulburarile de identitate sexuala ale soldatului fusesera invocat de avocatul David Coombs in timpul procesului care s-a incheiat miercuri.

Manning urmeaza sa fie inchis la Fort Leavenworth, in Kansas, o inchisoare care nu furnizeaza in prezent tratamentul hormonal solicitat de tanar.

"Sper ca Fort Leavenworth sa faca ceea ce trebuie pentru ca el sa aiba acces la acest tratament, daca nu voi face ce imi sta in putere pentru a fi obligati", a spus David Coombs.

Acesta a precizat ca nu stie daca Bradley Manning, pe langa tratamentul hormonal, doreste si o operatie de schimbare de sex.

La capatul unui proces care a durat aproape trei luni, Bradley Manning a fost condamnat miercuri la 35 de ani de inchisoare pentru faptul ca a trimis WikiLeaks mii de documente, una dintre cele mai importante scurgeri de informatii confidentiale din istoria Statele Unite.

Avocatul sau are intentia de a-i cere gratierea presedintelui Brack Obama. Daca nu o obtine, soldatul ar putea beneficia de o eliberare conditionata dupa ce efectueaza o treime din pedeapsa.