Monumentul Armatei Sovietice din Sofia a fost din nou vandalizat. De aceasta data, monumentul a fost vopsit in roz de artisti graffiti care au tinut sa marcheze in acest fel 45 de ani de la reprimarea Primaverii de la Praga (20 august 1968) de catre trupele sovietice si aliatii lor din cadrul Pactului de la Varsovia. Monumentul a fost vopsit in noaptea de marti spre miercuri, "autorii" adaugand inscriptiile "Praga 1968" si "Bulgaria isi cere scuze". Monumentul a fost curatat de voluntari in doar o zi.

Monumentul vopsit in rozFoto: Captura Youtube.com

Potrivit Novinite, alegerea culorii roz pare sa fi fost un tribut adus artistului ceh David Cerny, care in 1991 a pictat in roz un tanc sovietic din Praga, ca simbol al eliberarii de sovietici.

Bulgaria a fost prima tara care a insistat pentru reprimarea Primaverii de la Praga si ultima care si-a cerut scuze pentru participarea la aceasta - printr-o declaratie adoptata de Parlament.

Monumentul Armatei Sovietice din Sofia a mai fost vandalizat in trecut. In iunie 2011, statuile care compun monumentul au fost acoperite cu desene graffiti care ii reprezentau pe Superman, Mos Craciun, Batman sau Ronald McDonald.