Franta doreste o "reactie in forta" daca masacrul cu arme chimice din Siria se va adeveri, a declarat joi seful diplomatiei franceze, Laurent Fabius, excluzand categoric insa trimiterea de trupe terestre. "Daca se va adeveri, pozitia Frantei este ca trebuie sa existe o reactie", o "reactie care poate lua forma unei reactii in forta", a declarat seful diplomatiei franceze intr-o interventie la posturile de televiziune RMC si BFM. "Exista posibilitati de a raspunde" la aceasta, a declarat Fabius, refuzand insa orice precizare in acest sens.

La 4 iunie, Laurent Fabius a evocat deja dupa confirmarea recurgerii de catre Damasc la armele chimice posibilitatea de a reactiona "intr-o maniera armata" asupra locului unde sunt produse aceste arme. "Fara a trimite insa trupe la sol", a reiterat ministrul francez de externe joi, subliniind ca 'aceasta este imposibil'.

Opozitia siriana a afirmat miercuri ca regimul a ucis cel putin 1.300 de persoane, intre care majoritatea copii, intr-un atac chimic in apropiere de Damasc, fapt dezmintit de regim, in timp ce aliatii sai rusi au evocat o "provocare".

Daca atacul "se adevereste", "consider ca el nu poate ramane fara raspuns din partea celor care cred in dreptul internationa", a declarat Fabius.

"In cazul in care Consiliul de Securitate al ONU nu poate lua o decizie, atunci deciziile trebuie sa fie adoptate intr-un alt mod. Cum? Nu voi merge prea departe", a declarat ministrul francez, fara a oferi explicatii.

Consiliul de Securitate al ONU, reunit de urgenta miercuri seara, s-a limitat doar sa ceara "sa se faca lumina" asupra atacului, fara a adopta o declaratie oficiala din cauza opozitiei Rusiei si Chinei, potrivit diplomatilor. Aceste doua tari blocheaza de doi ani orice condamnare a aliatului lor sirian.