Google il omagiaza joi printr-un Doodle animat pe marele compozitor francez Claude Debussy la implinirea a 151 de ani de la nasterea sa. Debussy a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX. El este considerat cel mai important compozitor de pian, de dupa Frederic Chopin. Aparitia creatiei muzicale a lui Claude Debussy naste un curent absolut novator: impresionismul muzical.

Claude DebussyFoto: Wikipedia

Cum si-a inceput Debussy cariera

Claude Debussy s-a nascut intr-o familie de burghezi. Tatal sau detinea o pravalie si mai lucra si ca asistent tipograf si functionar. Mama sa era croitoreasa. Talentul muzical al lui Debussy a fost descoperit de primul sau profesor de pian, Mme. Maute de Fleurville, care sustinea ca studiase pianul cu Chopin. Mme. Maute l-a trimis pe Debussy la Conservator in Paris, unde a studiat timp de zece ani, intre 1872 si 1884.

La inceput, Debussy a dorit sa devina un virtuoz al pianului; mai tarziu, a abandonat ideea unei astfel de cariere, dupa ce a picat la examenele de pian din 1878 si 1879. In 1880 participa la cursurile de compozitie ale lui Ernest Guiraud.

Sub obladuirea sa, Debussy a castigat locul al doilea la concursul Prix de Rome in 1883 si primul loc in anul urmator cu cantoneta "L'enfant prodigue", care l-a ajutat sa obtina o bursa de studiu la Vila de Medici in Roma timp de trei ani.

Diagnosticat cu cancer de colon in 1909, Claude Debussy a murit 9 ani mai tarziu la Paris.