Benedict al XVI-lea a marturisit ca demisia sa i-a fost inspirata de Dumnezeu, iar "charisma" lui Francisc ii intareste in fiecare zi si mai mult aceasta convingere, potrivit uneia dintre rarele sale confidente facute unui musafir anonim si preluate de site-ul catolic Zenit, scrie Mediafax.

"Dumnezeu este cel care mi-a spus", i-a raspuns Benedict al XVI-lea recent musafirului sau, pe care l-a primit la resedinta sa de la fosta manastire Mater Ecclesiae de la Vatican si care l-a intrebat despre motivele demisiei sale surpriza anuntata la 11 februarie si concretizata pe data de 28 in aceeasi luna.

Nu este vorba despre o aparitie sau un fenomen analog, ci mai mult o "experienta mistica", i-a precizat musafirului sau Papa german, mare adept al ratiunii, fara indoiala pentru a nu da nastere unor speculatii cu privire la un fenomen miraculos.

Dumnezeu este cel care a nascut in el "dorinta absoluta" de a ramane singur, de a se reculege in rugaciune, a explicat el.

Potrivit aceleiasi surse citate de Zenit, Papa emerit a adaugat ca aceasta "experienta mistica" a continuat in primele luni dupa demisia sa, intarandu-i alegerea facuta. El a adaugat ca, din momentul in care constata tot mai mult "charisma" succesorului sau, intelegea si mai mult ca decizia sa a fost "vointa Domnului".

Papa emerit, in varsta de 86 de ani, care s-a dus duminica la resedinta de vara de la Castelul Gandolfo, la sud-est de Roma, pentru o scurta plimbare, este in forma si foarte fericit de retragerea sa spirituala, potrivit unor surse de la Vatican.

Cu toate ca primeste rareori in vizita prieteni si apropiati, Joseph Ratzinger traieste retras de lume, conform vointei sale, servit de patru laici consacrati de origine italiana.

El ramane fidel promisiunii sale de supunere neconditionata fata de noul Papa si de neimplicare in guvernarea Bisericii, cu toate ca resedinta Sfanta Marta, unde locuieste Francisc, se afla doar la cateva sute de metri.

Potrivit unor surse informate, Papa Francisc il consulta frecvent. La intoarcere de la Rio de Janeiro, Francisc a afirmat ca Benedict este ca un "bunic in casa".

"Pentru mine, este ca si cum as avea un bunic in casa. In cazul in care as avea o dificultate sau nu as intelege un lucru, l-as suna: ", a marturisit el pentru jurnalisti in avionul care il aducea la Roma dupa Zilele Mondiale ale Tineretului, desfasurate in Brazilia.