Ministrii afacerilor externe din tarile Uniunii Europene au decis miercuri suspendarea licentelor de export catre Egipt pentru echipamente de securitate si arme, transmite AFP.

In cursul unei reuniuni extraordinare la Bruxelles consacrate crizei egiptene, ministrii de externe ai UE au decis de asemenea reexaminarea ajutorului catre Egipt, ca raspuns la agravarea violentelor din aceasta tara, care s-au soldat cu sute de morti in ultima saptamana, potrivit concluziilor reuniunii.

Tarile UE "au cazut de acord privind suspendarea licentelor de export pentru echipamentele care pot fi utilizate in cadrul represiunii interne", se arata in declaratie. Asistenta in domeniul securitatii "va fi reexaminata", precizeaza textul.

Majoritatea statelor UE au anuntat deja ca suspenda livrarea de arme catre Egipt, din cauza crizei din aceasta tara.

Catherine Ashton, sefa diplomatiei europene, a anuntat totodata ca UE va revizui ajutorul important pe care il acorda Egiptului, dar ca "asistenta pentru cei saraci va fi mentinuta".

"Ne-am exprimat sprijinul pentru populatia din Egipt (...), care este un partener esential" al UE, a subliniat Ashton la finalul reuniunii. "Condamnam cu fermitate toate actele de violenta si consideram ca actiunile recente ale armatei au fost disproportionate. Cerem tuturor partilor sa puna capat violentelor", a adaugat ea.