Caldura sufocanta instalata incepand cu 6 iulie in Japonia s-a soldat cu cel putin 120 de morti doar in Tokyo si cu spitalizarea a sute de persoane, potrivit presei nipone, anunta Mediafax. De aproximativ o luna si jumatate, temperatura depaseste 35 sau 40 de grade Celsius la umbra in numeroase localitati din sud-estul, centrul si vestul arhipelagului. Aceste temperaturi ridicate sunt suportate cu dificultate de catre persoanele in varsta.

Aproximativ 83% dintre victime sunt persoane cu varsta de peste 65 de ani. In 90 la suta dintre cazuri, cadavrele au fost gasite in case, majoritatea carora nu aveau aer conditionat.

Autoritatile recomanda consumul redus al electricitatii, din cauza unui deficit de productie legat de oprirea reactoarelor nucleare, dar invita, totusi, sa fie utilizate in mod rational aparatele de aer conditionat prezente in majoritatea caselor si fara de care temperatura din case poate deveni insuportabila.

Mai multi voluntari merg uneori in vizita la persoane in varsta pentru a le incuraja sa bea apa cu regularitate si sa-si regleze corect aparatele de aer conditionat, dar aceste actiuni nu sunt suficiente, la fel ca si indemnurile la precautie transmise de presa.

Sezonul de ploi nu a fost intens in acest an si s-a terminat prea devreme in estul Japoniei, fiind urmat imediat de temperaturi ridicate, incepand din 6 iulie.