Tineri greci s-au ciocnit cu fortele de ordine vineri la Atena, protestand fata de moartea unui tanar pasager intr-un troleibuz in timpul controlului de bilete, un deces pentru care grupurile anti-austeritate dau vina pe politicile economice dure ale guvernului, conform Associated Press.

Proteste in GreciaFoto: Reuters

Violentele au izbucnit in timp ce circa 1.000 de persoane au marsaluit prin cartierul muncitoresc Peristeri dupa inmormantarea tanarului, scandand sloganuri antiguvernamentale. Unii protestatari au dat foc la pubele si au aruncat cu pietre in politisti, care au raspuns cu grenade paralizante si spray cu piper.

Cel putin patru persoane au fost retinute, dar nu au fost raportati raniti.

Thanassis Kanaoutis, 19 ani, care studia la o scoala tehnica, a cazut din troleibuz si a murit marti seara dupa ce usile vehiculului s-au deschis pe neasteptate in urma unei altercatii cu un controlor pentru ca nu si-a validat biletul. Incidentul este in curs de investigare.

Principalul partid de opozitie din Grecia, Coalitia Stangii Radicale SYRIZA, a facut legatura intre aceasta moarte si grava criza economica din tara, afirmand ca tanarul era somer si a murit pentru ca nu isi putea permite sa plateasca tariful biletului de 1,20 euro (1,60 dolari).

SYRIZA a cerut de asemenea transport gratuit pentru someri, pensionari cu venituri mici si studenti.

Grupul anti-austeritate "Eu nu platesc", care pledeaza pentru non-plata tarifelor de transport in comun, taxelor de autostrada si facturilor de utilitati, l-a prezentat pe tanar ca fiind "primul luptator mort de nesupunere civila".

Politia a suspendat temporar serviciile de troleibuz in Peristeri de teama atacurilor asupra lucratorilor din transporturi si a inchis doua statii de metrou. Mai multi tineri au vandalizat autobuze dupa moartea lui Kanaoutis la Atena si Salonic, unde 13 persoane au fost arestate pentru a fi scris sloganuri cu spray pe un autobuz.

Sursa: Agerpres