UPDATE ora 5:45 Politia egipteana a arestat peste 1.000 de presuspusi sustinatori ai Fratiei Musulmane, vineri, dupa mai multe ciocniri violente intre sustinatorii presedintelui demis Mohamed Morsi si politie, anunta AFP. In plus, bilantul mortilor se ridica la 80 de persoane, conform surselor guvernamentale.

Proteste in EgiptFoto: Captura Al Jazeera

ora 18:26 Bilantul mortilor in Cairo a crescut la 27, au declarat martori oculari pentru Reuters. Corpurile victimelor au fost depuse la o moschee din apropierea Pietei Ramses, unde au loc proteste.

ora 18:09Un bilant provizoriu realizat vineri dupa-amiaza de Ministerul Sanatatii din Egipt arata ca cel putin 12 persoane au murit in violentele din cursul zilei. Pe de alta parte, martori oculari, citati de agentiile de presa internationeala vorbesc de un numar de ordinul zecilor.

Corpurile a 13 manifestanti omorati in timpul protestelor de vineri din Cairo au fost mutate intr-o moschee, au declarat martori oculari pentru Reuters.

Potrivit martorilor, victimele au suferit rani provocate de gloante.

Proteste violente au avut loc si in alte orase din tara. Cinci oameni au fost ucise si 70 ranite in protestele din Fayoum, la sud de Cairo, a declarat un reprezentant al unui spital local.

ora 15:56 Politia a folosit gaze lacrimogene impotriva protestatarilor in principala piata din Cairo unde mii de sustinatori ai lui Morsi protesteaza fata de indepartarea acestuia de la conducerea tarii, a declarat un martor ocular citat de Reuters. El a precizat ca s-au auzit foscuri de arma in zona. Doi martori sustin ca i-au vazut pe protestatari aruncand cu bombe cu benzina intr-un sediu de politie din apropierea pietei.

Patru persoane si-au pierdut viata in piata centrala din Cairo si mai multe persoane sunt ranite, relateaza martorii, citati de Reuters.

Reuters mai informeaza, citand surse medicale, ca alte 8 persoane au fost ucise in orasul Damietta.

ora 14:55 Sustinatorii presedintelui destituit Morsi au inceput sa manifesteze vineri, in special la Cairo unde tancurile armatei au blocat principalele cai de acces, transmite AFP. Potrivit posturilor locale, politistii si militarii sunt autorizati sa deschida focul. Agentia de presa precizeaza ca un politist a fost ucis vineri in Cairo si 4 manifestanti islamisti si-au pierdut viata intr-un oras din nordul tarii, Ismailia.

Politia a tras cu alice si cu grenade lacrimogene aupra manifestantilor islamisti din orasul Tanta, din nordul tarii, informeaza fortele de securitate. Potrivit agentiei de presa citate, se inregistreaza mai multe victime.

ora 12:40 Armata egipteana a primit dispozitii sa pazeasca "instalatiile vitale", inaintea protestelor anuntate vineri, informeaza vineri presa de stat egipteana

Egiptul se pregateste vineri pentru o noua serie de confruntari dupa ce Fratia Musulmana a lansat un apel pentru organizarea unui "mars al milioanelor" pentru a-si exprima mania fata de dispersarea sangeroasa, la Cairo, a manifestantilor care cereau revenirea primului presedinte egiptean ales democratic, islamistul Mohamed Morsi, destituit de armata. Actiunea in forta de miercuri a politiei s-a soldat cu cateva sute de morti si mii de raniti, transmite Reuters.

Sfidand criticile principalilor aliati occidentali, guvernul de la Cairo, sprijinit de armata, a amenintat ca va indrepta iar armele catre toti cei care ataca institutiile publice sau politia, dupa ce protestatarii au dat foc, joi, une cladiri guvernamentale din Cairo. Potrivit celui mai recent bilant oficial, facut public joi seara, actiunea armata de miercuri s-a soldat cu cel putin 578 de morti, marea majoritate civili, transmite AFP. Reuters relateaza insa ca cel putin 623 de persoane au murit iar cateva mii au fost ranite in interventia serviciilor de securitate.

A fost al treilea atac in forta - de la inlaturarea presedintelui pe 3 iulie 2013 - soldat cu uciderea in masa a suporterilor lui Morsi. Interventia de miercuri a provocat dezordine in randul Fratiei Musulmane, insa membrii ei au anuntat ca nu se vor retrage din confruntarea cu comandantul armatei egiptene, generalul Abdel Fattah al-Sisi.

"Dupa loviturile, arestarile si uciderile cu care ne confruntam, emotiile sunt prea puternice pentru a fi ghidate de cineva", a declarat un purtator de cuvant al Fratiei Musulmane.

Intr-o declaratie a miscarii se face apel la miile de suporteri sa ia parte vineri, dupa rugaciunile de pranz, la un "mars national al maniei".

"In pofida durerii si tristetii provocate de pierderea martirilor nostri, cele mai recente crime ale celor care au dat lovitura de stat au incurajat hotararea noastra de a le pune capat", se mai arata in declaratie.

Fratia Musulmana acuza armata ca, prin indepartarea lui Morsi, se face vinovata de o lovitura de stat. Activisti liberali si tinerii care au sustinut armata perceput actiunea drept un raspuns pozitiv la solicitarile publice.

In cei peste doi ani de neliniste din lumea araba, rugaciunile de vineri s-au dovedit a fi un moment propice pentru proteste.

Cerand o "vineri a maniei", Fratia a folosit acelasi nume ca cel dat zilei celei mai violente din timpul revoltelor din 2011 impotriva fostului presedinte Hosni Mubarak. Ziua de 28 ianuarie 2011 a marcat victoria protestatarilor asupra politiei, care a fost fortata sa se retraga, in timp ce i s-a solicitat armatei sa intervina.

De cealalta parte, o coalitie liberala si de stanga, Frontul Salvarii Nationale, le-a cerut egiptenilor sa protesteze vineri fata de ceea ce a catalogat drepte "acte de terorism evidente" comise de Fratia Musulmana.

  • Barack Obama denunta represiunea din Egipt. Presedintia de la Cairo acuza SUA ca, prin astfel de afirmatii, incurajeaza "actele teroriste"

Presedintele american Barack Obama a denuntat joi represiunea manifestatiilor pro-Morsi din Egipt, care ar urma "un drum periculos", si a anuntat anularea manevrelor militare comune cu armata egipteana, programate luna viitoare,

"Deplangem violenta impotriva civililor. Noi sustinem drepturile universale esentiale pentru demnitatea umana, inclusiv dreptul la protest pasnic", a declarat Obama, intrrupandu-si vacanta in Martha's Vineyard, in Massachusetts (nord-est), pentru a critica autoritatile de la Cairo.

SUA a reinnoit joi avertismentul dat cetatenilor americani de a parasi Egiptul pentru a nu cadea victime violentelor in desfasurare. Avertismentul a mai fost emis si in urma cu o luna.

Presedintia egipteana a raspuns, la randul ei, printr-o declaratie in care sustine ca afirmatiile presedintelui Obama nu sunt bazate pe "fapte" si ca acestea intaresc si incurajeaza grupurile violente care comit "acte teroriste".

Washington ofera Egiptului un ajutor anual de 1,5 miliarde de dolari, cea mai mare parte fiind ajutor militar. Dar influenta americana asupra Cairo a fost pusa sub semnul intrebarii in timpul evenimentelelor recente. Arabia Saudita, Kuweit si Emiratele Arabe Unite s-au angajat sa asiste Egiptul cu 12 miliarde de dolari, fiind astfel propulsate in pozitii favorizate de Cairo.

Prin anularea exercitiu militar, dar nu si taierea ajutorului american, Obama a incercat sa isi arate nemultumirea fata de represiunea violenta, fara a aliena insa in totalitate generalii egipteni.

Secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, a emis o declaratie spunand ca a vorbit joi cu Abdel Fattah al-Sisi si i-a transmis ca Washington va mentine relatia militara cu Egipt, insa l-a avertizat de violentele recente pun in pericol cooperarea dintre cele doua tari in domeniul apararii.