Cifrele emise de Oficiul National pentru Statistica din Marea Britanie releva ca un numar de 141.000 de muncitori din Romania si Bulgaria erau angajati in perioada aprilie-iunie, spre deosebire de cei 112.000 angajati in trimestrul anterior, potrivit The Guardian.

Numarul de romani si bulgari care lucreaza in Marea Britanie a crescut cu mai mult de un sfert in trei luni, potrivit cifrelor oficiale, cu 35% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Legile care restrictioneaza tipul de locuri de munca pe care imigrantii le presteaza vor fi relaxate de la inceputul anului viitor, in functie de normele UE. Andrew Green, presedintele Migration Watch UK, a declarat ca "aceasta crestere de peste o treime a numarului de muncitori romani si bulgari din ultimul an este una brusca, in comparatie cu tendintele anterioare".

"Acest lucru este in concordanta cu estimarile noastre potrivit carora migratia neta din Romania si Bulgaria va fi de 50.000 de persoane pe an, pentru urmatorii cinci ani", a mai spus Green. Guvernul britanic a refuzat sa estimeze numarul de oameni care vor veni in Marea Britanie cand piata fortei de munca va deveni complet deschisa celorlalte tari.

Potrivit publicatiei britanice, oficialii din Romania si Bulgaria au incercat in mod repetat sa inlature temerile cu privire la valul de imigratie din tarile lor. La inceputul acestui an, ambasadorul Bulgariei, Konstantin Dimitrov, a estimat ca numarul imigrantilor bulgari in Marea Britanie se va situa intre 8.000-10.000, in timp ce ambasadorul Ion Jinga a prezis un numar de 20.000 de imigranti romani.