O nava apartinand Royal Navy a parasit marti Anglia si se indreapta spre Gibraltar, un teritoriu britanic unde va face escala in cadrul unor exercitii militare prevazute de mai mult timp, insa care coincid cu intensificarea tensiunilor intre Londra si Madrid, relateaza AFP.

HMS Westminster a iesit in larg, marti, de la baza navala din Portsmouth, in sudul Angliei, au constatat jurnalisti ai AFP, potrivit Mediafax.

Fregata urmeaza sa ajunga intr-o saptamana in Gibraltar, unde va face escala, potrivit unor surse oficiale britanice, si sa participe, alaturi de alte noua vase britanice, printre care patru nave de razboi, toate plecate luni, la manevre militare in Mediterana denumite "Cougar'13".

Portelicopterul HMS Illustrious, care a plecat luni dimineata din Portsmouth, a fost autorizat de Spania sa faca escala la baza navala Rota, in sudul tarii.

HMS Westminster se indreapta spre Gibraltar in momentul in care acest teritoriu de sapte kilometri patrati se afla in centrul escaladarii unor tensiuni intre Londra si Madrid, care isi revendica suveranitatea asupra acestuia.

Conflictul a izbucnit din nou, la sarsitul lunii iulie, dupa ce autoritatile din Gibraltar au construit un recif artificial din beton in mare, denuntat de Madrid, care il considera un dispozitiv menit sa impiedice munca pescarilor spanioli.

De atunci, cozi lungi de asteptare s-au format la frontierea dintre Spania si Gibraltar. Autoritatile teritoriului acuza Madridul ca a intensificat controalele vamale ca represalii fata de construirea recifului.

"Cougar'13" se inscrie in cadrul unor manevre "prevazute de mult timp", potrivit Ministerului britanic al Apararii. "Cougar'13" are drept scop sa "demonstreze capacitatea de a conduce in orice loc al lumii o forta maritima extrem de eficienta, pentru a proteja interesele britanice", potrivit Ministerului Apararii de la Londra. Primul exercitiu va implica fortele armate albaneze din Adriatica.