India a prezentat luni primul sau port-avion, in cadrul eforturilor de modernizare a echipamentelor militare care provin in parte din fosta Uniune Sovietica si in contextul puternicei concurente cu marea putere emergenta a Asiei, China, scrie AFP.

INS Vikrant, o nava de 40.000 de tone, va intra in serviciu in 2018, dupa efectuarea unei baterii de teste. Acest eveniment marcheaza intrarea Indiei intr-un club restrans de tari care isi concep si construiesc portavioanele, alaturi de Statele Unite, Marea Britanie, Rusia si Franta.

Programul a costat aprozimativ 5 miliarde de dolari si a avut o intarziere de doi ani.

Dar "este o etapa remarcabila", a declarat ministrul Apararii, A.K. Antony, care a asistat la prezentarea portavionului in portul Cochin (sud). "Este primul pas dintr-un drum lung si un prim pas important".

Potrivit analistilor, India incearca sa raspunda in fata influentei tot mai mari a celeilalte puteri emergente asiatice, China, modernizandu-si arsenalul.

New Delhi investeste miliarde de dolari in modernizarea echipamentului sau militar. Potrivit KPMG, tara va cheltui 112 miliarde de dolari in armament in perioada 2010 - 2016.

Sambata, guvernul a anuntat ca primul sau submarin construit in India este pregatit pentru teste.

Portavionul prezentat luni "va intari credibilitatea Indiei" dar "nu va schimba echilibrul de forte cu China", apreciaza C. Uday Bhaskar, un fost ofiter de marina si ex-director al Fundatiei maritime nationale.

"Expertiza Chinei in materie nucleara si capacitatea de contructie maritima este superioada, a notat el.

China a lansat in septembrie 2012 primul sau port-avion, construind pornind de la coca unei nave destinata initial marinei sovietice, Varyag.

India detine in prezent un singur portavion, o nava britanica de 60 de ani, cumparata in 1987 si rebotezata INS Viraat, care va fi scoasa din functiune in anii urmatori.