Uniunea Europeana facea parte din tintele prioritare de supraveghere ale serviciului american de informatii NSA, scrie sambata saptamanalul german Der Spiegel, bazandu-se pe documente de la fostul consultant american Edward Snowden, refugiat in Rusia, transmite AFP.

Intr-un raport datand din aprilie, NSA da asigurari ca temele de politica externa ale Uniunii Europene, de comert international si de stabilitate economica figureaza printre obiectivele prioritare ale supravegherii, potrivit saptamanalului.

Serviciul american de informatii a stabilit astfel o scala de la 1 ("cel mai inalt interes") la 5 ("interes scazut"), in care aceste trei teme sunt notate cu un nivel de prioritate 3, arata revista germana, care afirma ca a consultat documentele furnizate de Snowden.

Chestiunile legate de noile tehnologii, securitatea energetica si domeniul alimentatiei nu intra, in schimb, in randul prioritatilor americanilor, care le atribuie nivelul 5, potrivit aceleiasi surse.

Intre tarile vizate de programul de supraveghere al NSA, Germania se afla la acelasi nivel cu Franta si Japonia, dar in fata Italiei si a Spaniei. Prioritate este acordata chestiunilor de politica externa ale Germaniei, stabilitatii economice si pericolelor la adresa finantelor, care sunt clasate la nivelul de prioritate 3.

Der Spiegel a scris la sfarsitul lunii iunie, bazandu-se pe documente furnizate de Edward Snowden, ca NSA, acuzata de spionarea comunicatiilor electronice din intreaga lume prin programul PRISM, a luat ca tinte sedii ale Uniunii Europene la Bruxelles si misiunea diplomatica a UE la Washington. Si delegatia UE la ONU a facut obiectul unei supravegheri similare, potrivit Der Spiegel.

Aceste dezvaluiri au suscitat o puternica emotie la Bruxelles.