Recrudescenta atacurilor in Irak, prezenta jihadistilor in Siria, amenintari in Yemen si inchideri de ambasade: chiar daca presedintele american Barack Obama sustinea ca "nucleu sau central se indreapta spre infrangere", al-Qaeda este "departe de a fi infranta", apreciaza expertii consultati de AFP.

Miercuri, Obama declarase in fata unui grup de puscasi marini ca "ierarhia al-Qaeda a primit lovitura dupa lovitura", ca "nucleul central" din Pakistan se indreapta "spre o infrangere", precizand insa ca aceste evolutii nu inseamna "sfarsitul amenintarilor" impotriva Statelor Unite, asa cum sta marturie inchiderea a 20 de reprezentante diplomatice americane din Orientul Mijlociu si Africa.

La sfarsitul campaniei pentru realegerea sa in functia de presedinte, Barack Obama parea mai increzator, in momentul in care afirma dupa uciderea lui Osama bin Laden intreaga organizatie se afla "pe drumul infrangerii".

In realitate, "recenta alerta terorista mondiala ilustreaza faptul ca, la 15 ani dupa primele atentate impotriva SUA, al-Qaeda continua sa prospere", dupa cum spune Bruce Riedel, un fost analist al CIA, in prezent analist la centrul de reflectie Brookings.

"In cursul ultimilor zece ani, a existat o expansiune a numarului si a extinderii geografice a filialelor si aliatilor, indicand ca al-Qaeda si marca sa sunt departe de a fi invinse", intareste si Seth Jones, expert la Rand Corporation.

Daca nucleul central a fost slabit, "reteaua in ansamblul sau in niciun caz", adauga Aaron Zelin, de la Washington Institute for Near East Policy.

Entitati autonome

In Yemen, recentul esec al unul plan de atacare a mai multor oras si instalatii petroliere arata ca al-Qaeda din Peninsula Arabica (Aqpa) ramane foarte activa. Iar faptul ca nu exista atentate impotriva SUA dupa Craciunul din 2009 "nu semnifica faptul ca nu va continua sa incerce", explica Zelin.

Liderul organizatiei, Nasser Al-Whaychi, a fost recent ridicat la rangul de numarul doi in reteaua terorista condusa de Ayman al-Zawahiri.

In Irak, unde aripile siriene si irakiene au fuzionat in Statul Islamic din Irak si Levant (SIIL), atentatele se multiplica si "al-Qaeda este intr-o faza de recucerire", a afirmat un diplomat occidental pentru AFP.

Evadarea a peste 500 de detinuti irakieni in iulie ar putea avea un impact "enorm" pentru activitatea SIIL in lunile urmatoare, avertizeaza Aaron Zelin.

In Siria, "continuarea razboiului civil a cunoscut aparitia unei importante prezente a luptatorilor al-Qaeda", afirma ONU, intr-un raport. Cel putin 485 de combatanti externi au fost astfel ucisi doar in luna ramadanului, potrivit unui ONG sirian.

Chiar daca nu toti sunt afiliati la al-Qaeda, numarul lor ingrijoreaza adjunctul sefului CIA, Michael Morell, care, intr-un rar interviu, s-a declarat ingrijorat ca aceasta tara, cu tot armamentul de acolo, sa nu devina un nou sanctuar pentru retea.

In ultimii ani, al-Qaeda s-a atomizat in entitati cu o foarte mare autonomie pana in Sahel sau Somalia. Dezvaluirile facute miercuri de presa americana privind existenta unei conferinte telefonice intre al-Zawhiri si principalii conducatori ai gruparilor afiliate evoca mentinerea unei coordonari si a unor ordine venite de la varf.

Numerosi observatori isi exprima insa indoiala in privinta acestor informatii in contextul acuzatiilor formulate la adresa programului de supraveghere a comunicatiilor pe internet derulat de serviciul secret NSA si avand in vedere ca metodele obisnuite de comunicare utilizate de al-Qaeda sunt curierii.

Daca Primavara Araba a parut initiat o infrangere pentru al-Qaeda, doi ani dupa, consecintele in tari precum Egipt sau Libia "provoaca si mai multe furie si frustrari in lumea islamica, convertind si mai multe persoane la jihad", isi exprima regretul Bruce Riedel.

Cu atat mai mult cu cat aceste tari sunt mai slabite si mai destabilizate decat inainte de schimbarea regimului. Pentru acest expert, "sfarsitul al-Qaeda nu poate fi avut in vedere".