Aripa al-Qaida din Yemen, nu seful retelei teroriste Ayman al-Zawahiri, este la originea planului unor atentate antioccidentale care a determinat SUA sa declanseze o vasta alerta de securitate, scrie publicatia Wall Street Journal (WSJ) in editia electronica.

Ziarul, care citeaza un oficial american anonim, scrie ca liderul al-Qaida in Peninsula Araba, Nasser Al-Whaychi, cu sediul in Yemen, este creierul acestui plan de atacuri.

Al-Zawahiri, numarul unu al-Qaida si fosta mana dreapta a lui Osama bin Laden, nu aproba operatiunea initiata in Yemen, potrivit unei conversatii interceptate de serviciile de informatii americane intre nr.1 al-Qaida si oficiali ai filialei retelei.

"Ca al-Zawahiri sa aprobe un proiect este foarte diferit de a ordona el insusi complotul sau de a fi capabil sa lanseze un atac de tipul celui de la 11 septembrie", spune oficialul citat de WSJ.

Yemenul a anuntat miercuri, ca a dejucat un plan al-Qaida constand in preluarea controlului asupra unor orase si instalatii petroliere si in luarea de ostatici straini. Planul a fost dejucat sambata trecuta, cu doua zile inainte ca membri al-Qaida sa il puna in aplicare.

Alerta americană de securitate a antrenat închiderea, duminică, a Ambasadei Statelor Unite la Sanaa şi ale numeroase altor ţări, dar şi a unor misiuni diplomatice occidentale în capitala yemenită.