Pe lungul drum spre piramida din Gizeh, vanzatorii de bibelouri faraonice asteapta la umbra cei cativa rari turisti care se aventureaza inca spre buticurile altadata pline de oameni, scrie AFP.

Revolta populara care l-a alungat de la putere, la inceputul lui 2011, pe presedintele Hosni Mubarak, a dat o lovitura dura turismului, unul dintre pilonii economiei egiptene.

In iulie, destituirea, de catre armata, a presedintelui islamist Mohamed Morsi, dupa manifestatii masive ale populatiei, a dat o noua lovitura acestui sector care reprezenta pana recent 10% din PIB-ul tarii.

Peste 250 de persoane - in principal manifestanti islamisti - au fost ucisi de la inceputul lui iulie in urma protestelor rivale pro si anti-Morsi. Cu aceste violente, autocarele cu turisti practic au disparut.

"Ne rugam sa revenim la zilele cand nu ne opream din munca", spune Gamil Hassan, in buticul sau cu papirusuri, acum gol. "Nu avem decat turismul pentru a ne hrani", adauga el.

"Pentru a aduce inapoi turistii, avem nevoie de stabilitate si de securitate", continua Hassan, care are acest mic magazin de aproape 20 de ani.

"Toate partile trebuie sa se calmeze si sa-l lase pe presedinte (interimar Adly Mansur) sa conduca tara in modul in care il considera cel mai bun", crede acesta.

Daca revolta i-a lasat fara venituri, numerosi dintre colegii se declara linistiti de indepartarea unui presedinte islamist care risca, in opinia lor, sa descurajeze turistii.

Mai jos, Mahmud Attiyah ofera plimbari pe cal, la picioarele piramidelor. "Nu avem niciun turist strain. Niciunul macar din 30 iunie", data la care au izbucnit manifestatiile anti-Morsi, se plange el.

Cativa straini indraznesc totusi sa nu asculte avertizarile diplomatice care ii sfatuiesc sa evite Egiptul. Este cazul lui Ryan Gary si Ashley Westcott, doi americani urmariti de hoarde de vanzatori si de ghizi egipteni.

"Atata vreme cat calatorim in securitate si nu luam nicio decizie stupida, in majoritatea timpului oamenii sunt mai draguti decat spune presa", afirma unul dintre ei.

Si nu doar piramidele sunt parasite. In Cairo, marele suk Khan el-Khalili este si el neobisnuit de calm.

Hossam Manaf, 41 de ani, preda la universitate ziua si seara se ocupa de buticul pe care tatal sau i l-a lasat la Khan.

Din 30 iunie, nu vede decat unul sau doi turisti straini intrand in buticul sau.

Ministrul turismului, Hicham Zazu, a declarat pentru AFP ca o campanie de promovare va fi lansata in strainatate, dar prioritar in acest moment este convingerea tarilor care isi sfatuiesc cetatenii sa evite Egiptul sa renunte la aceste campanii.

"In primele 15 zile din iulie, 387.000 de turisti au intrat in Egipt, fata de 515.000 in iulie 2012", spune el.

In 2010, inaintea Primaverii arabe, 14,7 milioane de straini au vizitat tara, o cifra care a scazut la 10 milioane in 2011, pentru a urca din nou la 11,5 milioane in 2012. In acest an, asigura Zazu, obiectivul este atingerea cifrei de 13 milioane de turisti straini.