Imagini din satelit sugereaza ca este posibil ca Phenianul sa isi fi dublat capacitatea de imbogatire a uraniului la instalatia Yongbyon, a anuntat joi un centru de american studii care monitorizeaza programul nuclear nord-coreean, transmite AFP.

Instalatia Yongbyon in mai 2012 si iulie 2013Foto: ISIS

Potrivit Institutului pentru Stiinta si Securitate Internationala (ISIS), imagini din satelit arata ca suprafata cladirii in care se afla centrifugele s-a dublat in ultimele patru luni.

Atunci cand Coreea de Nord a recunoscut existenta instalatiei, la sfarsitul lui 2010, in timpul unei vizite a unui cercetator american, in cladire se aflau circa 2.000 de centrifuge pentru imbogatirea uraniului, acesta fiind folosit, potrivit autoritatilor de la Phenian, pentru alimentarea unei centrale nucleare.

Declaratiile nu au reusit insa sa convinga SUA, Coreea de Sud si pe aliatii sai, acestia suspectand ca Phenianul vrea sa foloseasca uraniu imbogatit pentru producerea de armament nuclear.

Instalatia Yongbyon la 3 mai 2012, 10 iunie 2013, 28 iulie 2013 / Foto: ISIS

Cu cele 4.000 de centrifuge, instalatia de la Yongbyon ar putea produce pana la 68 de kilograme de uraniu imbogatit pe an, un volum suficient pentru a fabrica trei bombe nucleare, arata ISIS.

"Insa noi nici macar daca Coreea de Nord vrea sa foloseasca uraniul pentru armament", adauga institutul, subliniind ca incercarea de a estima capacitatea de imbogatire a uraniului de catre Coreea de Nord este un lucru "foarte nesigur", mai ales ca tara ar putea gazdui alte instalatii de imbogatire a uraniului, nestiute de vecinii sud-coreeni si de alitii lor.

Phenianul a efectuat in luna februarie al treilea test nuclear. Expertii straini nu au putut sa stabileasca daca bomba care a fost detonata intr-un tunel subteran a fost fabricata cu plutoniu - ca in celelalte doua teste anterioare, din 2006 si 2009 - sau cu uraniu.

O bomba cu uraniu este mai usor de miniaturizat, precizeaza AFP.