Experti ONU urmeaza sa efectueze saptamana viitoare o vizita in Panama, cu scopul de a inspecta nava nord-coreeana retinuta, in care au fost descoperite, intre altele, rachete cubaneze, a anuntat miercuri ambasadoarea Luxemburgului la ONU Sylvie Lucas, potrivit Mediafax.

"Echipa (de experti) va merge saptamana viitoare in Panama, in perioada 13-15 august, pentru a ajuta ancheta", a declarat pentru presa Lucas, presedinta Comitetului ONU pentru Sanctiuni impotriva Coreei de Nord.

Expertii vor prezenta ulterior un raport Comitetului, aflat in subordinea Consiliului de Securitate, iar acesta va decide daca este vorba despre o incalcare a regimului sanctiunilor caruia ii este supus Phenianul.

Lucas a refuzat sa speculeze asupra unor eventuale concluzii ale Comitetului. "Nu avem inca un raport si nici concluzii care sa spuna daca este vorba despre o incalcare sau nu (...), sa nu punem carul inaintea boilor", a declarat ea la finalul consultarilor in Consiliu cu privire la acest dosar, citeaza Mediafax.

Statele Unite si alte tari au afirmat ca descoperirea acestor arme cubaneze nedeclarate la bordul navei nord-coreene constituie o incalcare a sanctiunilor adoptate de ONU impotriva Coreei de Nord pentru programul sau de inarmare nucleara.

Coreea de Nord si Cuba au afirmat ca este vorba despre o incarcatura de rachete "depasite moral" apartinand Cubei, care urmau sa fie reparate in Coreea de Nord si trimise inapoi pe insula.

Cargoul Chong Chon Gang, provenind din Cuba, a fost controlat pe 10 iulie in timp ce se pregatea sa intre in Canalul Panama, autoritatile suspectand ca la bord s-ar fi aflat droguri, intr-o incarcatura de aproximativ 220.000 de chintale de zahar.