Presedintele Hasan Rohani a declarat marti ca Iranul este pregatit de negocieri "fara pierdere de timp" cu marile puteri, pentru a rezolva criza nucleara, si a apreciat ca Statele Unite inteleg gresit tara sa, scrie AFP.

Rohani, un religios moderat ales in primul tur al prezidentialelor din iunie, a facut aceste declaratii in prima sa conferinta de presa de la preluarea functiei, sambata.

"Suntem pregatiti la negocieri serioase fara pierdere de timp" cu puterile din grupul 5+1 (Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia, China si Germania), a spus Rohani, declarandu-se convins ca "daca si cealalta parte este pregatita, ingrijorarile (occidentalilor, n.r.) vor fi ridicate rapid".

Israelul si tarile occidentale acuza Teheranul ca, sub acoperirea unui program nuclear civil, incearca de fapt sa obtina bomba atomica. Iranul dezminte aceste acuzatii.

In ciuda mai multor runde de negocieri, Iranul si grupul 5+1 nu au reusit sa gaseasca o solutie la aceasta criza.

Cu toate acestea, alegerea lui Rohani, care ii succede lui Mahmud Ahmadinejad - ai carui ani de presedintie au fost marcati de multiple tensiuni cu Occidentul - a creat o oarecare speranta legata de relansarea negocierilor.

Insistind asupra dorintei Teheranului de a relua negocierile, Rohani a subliniat ca Iranul va refuza sa renunte la "drepturi inalienabile" in domeniul nuclear, in special in ceea ce priveste imbogatirea uraniului.

"Guvernul insista asupra drepturilor nucleare in conformitate cu regulile internationale. Nu vom ceda asupra drepturilor natiunii noastre, dar suntem partizanii dialogului si ai unei intelegeri", a adaugat Rohani.

"Nimeni nu a spus ca Iranul va inceta imbogatirea uraniului. Nimeni si niciun moment (...) Este dreptul care nu poate fi negat al Iranului", a subliniat noul presedinte.

Rohani, care a fost seful negociatorilor din partea Iranului la inceputul anilor 2000 si acceptat la acel moment suspendarea imbogatirii uraniului, s-a pronuntat pentru "negocieri win-win", precizand ca va numi o noua echipa de negociatori.

Acesta a criticat insa liderii americani care, potrivit lui, au "o intelegere gresita" asupra Iranului, precum si noile sanctiuni impotriva industriei petroliere.

El s-a referit la votul recent in Camera Reprezentantilor a unei noi legi care vizeaza impiedicarea totala a exporturilor petroliere ale Iranului. Sanctiunile occidentale impuse la inceputul lui 2012 au redus la jumatate exporturile petroliere ale Iranului, care au ajuns astfel la mai putin de 50 de miliarde de dolari.

Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a denuntat si el marti noile sanctiuni unilaterale ale americanilor care ar viza "asfixierea Iranului pe plan economic si financiar si care merg impotriva intereselor fundamentale ale comunitatii internationale, al carei obiectiv este garantarea regimului de neproliferare a armelor nucleare".