Justitia turca l-a condamnat luni la inchisoare pe viata pe fostul sef de stat major Ilker Basbug, alaturi de alti fosti generali, intr-un proces impotriva presupusilor autori ai unui puci impotriva guvernului islamo-conservator, scrie AFP.

Generalul Ilker Basbug, in 2008Foto: Agerpres/AP

Fostul sef al primei armate, Hursit Tolon, figureaza si el printre condamnatii pentru "tentativa de rasturnare a ordinii constitutionale prin forta", potrivit deciziei tribunalului din Silivri, in apropiere de Istanbul.

Cu putin timp inainte, tribunalul anuntase eliberarea a 21 dintre cei 275 de persoane arestate preventiv in acest proces exceptional.

Reteaua Ergenekon, numele unei vai mitice din Asia centrala, este acuzata ca a incercat sa favorizeze o lovitura de stat militara impotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, un fost islamist aflat la putere din 2002, semanand haosul in tara prin atentate si operatiuni de propaganda.

Zeci de acuzati, printre care generali, ziaristi si lideri ai lumii interlope, sunt inchisi din 2007 si judecati din octombrie 2008 intr-un proces denuntat de opozitia laica drept o vanatoare de vrajitoare care incearca sa reduca la tacere criticile impotriva guvernarii Erdogan.

Armata, care timp de decenii si-a asumat rolul de gardian al valorilor laice, a rasturnat trei guverne din 1960 si a fortat demisia unui guvern pro-islamist in 1997.

Mai multe ciocniri intre manifestanti si politie au avut loc in apropiere de Silivri, pe o autostrada care leaga Istanbul de Tekirdag. Politia a raspuns tirurilor de pietre cu gaze lacrimogene.