Parlamentul german a cerut Comisiei Europene aplicarea pentru Croatia a faimosului Articol 7 din Tratatul de la Lisabona, articol care prevede blocarea dreptului de vot al unei tari membre UE, transmite presa croata, citata de presseurop. Publicatia citata scrie ca Parlamentul german a cerut aceasta masura extrema, cunoscuta in jargonul politic drept "optiunea nucleara" daca Croatia nu-si va modifica noua lege a extradarii.

Legea croata a extradarii a fost aprobata chiar inaintea aderarii Croatiei la Uniunea Europeana pe 1 iulie 2013. Aceasta blocheaza practic extradarea catre alte state membre a persoanelor acuzate de comiterea de infractiuni inainte de introducerea mandatului european de arestare pe 7 august 2002.

Berlilnul sustine ca Zagrebul a votat aceasta lege pentru a impiedica extradarea lui Josip Perkovic, director in serviciile secrete iugoslave, care este dorit in Germania pentru ca ar fi fost implicat in asasinarea dizidentului croat Stjepan Durekovic in Wolfratshausen, Bavaria in 1983.

Cancelarul german Angela Merkel nu a participat la ceremonia de aderare a Croatiei la UE pe 1 iulie, iar presa croata sustinea ca absenta acesteia a fost legata de refuzul Zagrebului de a il extrada pe fostul sef de informatii iugoslav.

Germania a emis un mandat de arestare pe numele lui Perkovic pe 25 iunie.