O romanca a fost condamnata vineri de tribunalul din orasul austriac Graz pentru inselaciune. Femeia de 63 de ani amagise un client credul, promitandu-i ca il va scapa de blesteme si ii va aduce iubita inapoi. Vrajitoria l-a costat pe slovac in jur de 26.000 de euro. Batrana mai este acuzata de furtul unui portofel dintr-o clinica de recuperare. Ea a primit cinci luni de inchisoare conditionata, sentinta nu e definitiva, relateaza radioul austriac Steiermark.orf.at.

„Dupa despartire, am avut necaz din dragoste“ a povestit reclamantul. „Janka era marea mea iubire, pentru care as fi dat orice“. Si a dat: multi, multi bani. La inceput a fost „oferta“, de 99,99 euro. „Janka iti este sortita, trebuie sa facem ceva“, l-ar fi ademenit prezicatoarea, vazandu-l necajit, la primul dat in carti.

Cu timpul, pretentiile au tot crescut. Desi tanarul o ducea greu cu banii, el a platit regulat. Alti bani fusesera dati pentru servicii suplimentare, cum ar fi cele ale unei prezicatoare din Elvetia, sau rugaciunile unui preot. Insa fara succes, caci prietena nu numai ca nu s-a reintors, ci s-a maritat cu altul.

„In fiecare saptamana plateam cate 100 de euro“, a spus reclamantul in fata instantei de judecata. Judecatorul Andreas Rom l-a intrebat ce presta acuzata. „Se ruga, aprindea lumanari si dadea bani unei Madame din Elvetia, care sa o aduca pe Janka inapoi“, a raspuns reclamantul.

„Cel tarziu cand fosta prietena s-a casatorit, ar fi trebuit sa va dati seama ca ceva nu-i in ordine“, a sesizat judecatorul la proces. „A zis ca poate sa faca astfel incat barbatul sa moara“, a replicat slovacul, referitor la funestele promisiuni ale vrajitoarei.

Judecatorul a considerat explicabila naivitatea victimei. „Grijile dragostei sunt o stare aparte, care nu poate fi explicata nimanui“, a spus el la procesul de vineri. Cu toate acestea, o parte din pretentiile reclamantului n-au putut fi luate in considerare, suma in discutie fiind redusa la 21.650 de euro.