Regele Marocului, Mohammed al VI-lea care se confrunta cu o indignare persistenta a unui segment al populatiei, a decis duminica sa anuleze gratierea acordata unui pedofil spaniol multirecidivist in speranta ca va mai potoli mania populara.

Multi marocani au protestat viguros de la anuntarea acestei gratieri la mijlocul saptamanii trecute, demonstratii avand loc in diferite orase ale regatului.

Daniel Galvan, in varsta de 60 de ani, a fost condamnat in 2011 pentru violarea unsprezece minori. Eliberarea sa a venit in acelasi timp cu gratierea a 48 de prizonieri spanioli in numele - potrivit presei de stat - relatiilor bilaterale excelente, la cateva zile dupa o vizita a regelui Juan Carlos in Maroc.

Dar, la mai putin de 24 de ore dupa anuntarea deschiderii unei anchete despre aceasta "eliberare regretabila" regele marocan a decis in cele din urma sa anuleze gratirea.

Aceasta decizie, "cu un caracter exceptional" este motivata de "gravitatea crimelor comise si respectarea drepturilor victimelor", a comunicat Palatul Regal intr-o declaratie publicata de agentia de stiri oficiala MAP.