Statele Unite si alte tari occidentale cauta "un pretext" pentru o confruntare militara cu Iranul pe tema programului nuclear, a afirmat noul presedinte al Iranului, Hassan Rohani, citat de televiziunea publica de la Teheran, potrivit Mediafax. Hassan Rohani ar fi facut aceste declaratii dupa intrevederea pe care a avut-o sambata seara cu Kim Yong Nam, reprezentatul Coreei de Nord la ceremoniile de investire a noului presedinte iranian.

"Credem ca Statele Unite si occidentalii cauta un pretext pentru atacarea tarilor pe care nu le considera prietene", a declarat Rohani. "Poporul iranian nu poate fi obligat prin sanctiuni sau amenintari cu razboiul sa renunte la drepturile dezvoltarii energiei nucleare; singura solutie este dialogul cu Iranul pe picior de egalitate si prin respect reciproc", a declarat Rohani.

  • Statele Unite dau asigurari ca sunt dispuse la dialog, daca Iranul va avea o abordare "serioasa"

Casa Alba i-a oferit asigurari, duminica, noului presedinte iranian Hassan Rohani ca Washingtonul este dispus la dialog daca Iranul va avea o abordare "serioasa" in discutiile pe tema programului nuclear. "Investirea noului presedinte Hassan Rohani reprezinta o sansa pentru Iran de a actiona rapid pentru calmarea preocuparilor serioase ale comunitatii internationale fata de programul sau nuclear", a anuntat Presedintia Statelor Unite intr-un comunicat.

"Dar Iranul trebuie sa aiba o abordare substantiala si serioasa si sa respecte obligatiile internationale", a mai precizat Casa Alba.

  • Noul presedinte, investit sambata

Noul presedinte al Iranului a fost investit in functie sambata, in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Teheran. Ceremoniile de investire in functie a noului presedinte moderat au avut loc in prezenta liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Ales pe 14 iunie, din primul tur, cu 51% din voturi, Rohani il succede pe Mahmoud Ahmadinejad, ale carui mandate au fost marcate de numeroase tensiuni cu Occidentul, in principal din cauza controversatului program nuclear. Imediat dupa alegere, Rohani a promis "mai multa transparenta" in programul nuclear, pentru a demonstra caracterul civil al acestuia. Iranul este suspectat de marile puteri occidentale ca incearca sa se doteze cu arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul de la Teheran neaga acuzatiile.