Premierul rus Dmitri Medvedev a criticat ingerinta Occidentului in afacerile interne ale anumitor regiuni, in special in Orientul Mijlociu, afirmand ca tarile occidentale se comporta ca "un elefant intr-un magazin de portelanuri". "Partenerii nostri occidentali se comporta adesea ca un elefant intr-un magazin de portelanuri. Intervin, distrug totul in interior si apoi nu stiu ce sa faca."

"Sunt uneori stupefiat de analistii lor si de lipsa de coerenta a proiectelor lor", a subliniat seful guvernului de la Moscova intr-un interviu pentru canalul de televiziune Russia Today si citat duminica de RIA Novosti, potrivit Agerpres.

"Primavara araba, ce a adus in bine? Libertate? Partial. In majoritatea tarilor, /au avut loc drept consecinta/ confruntari sangeroase, schimbari de regim si tulburari permanente", a continuat Dmitri Medvedev, adaugand ca adesea Occidentul impinge popoare intregi catre un punct de unde nu mai exista intoarcere.

Sub pretextul luptei pentru interese nationale si pentru drepturile omului, a mai declarat premierul rus, "ei /occidentalii/ au procedat la un amestec flagrant in afacerile interne ale mai multor tari si au adus la putere regimuri politice favorabile pentru interesele lor".

Premierul Medvedev a vorbit in continuare in acelasi interviu despre situatia actuala din Irak, Libia si Siria. "Irakul este in pragul tensiunilor. Zeci de persoane isi pierd viata in fiecare zi(...) Libia distrusa de acest razboi ramane pana azi fragmentata, fara a mai vorbi de soarta oribila a lui Gaddafi /fostul lider Muammar al-Gaddafi,, n.red/ . (...) Siria este, de asemenea, in pragul unui conflict armat. Aceasta tara este ravasita de un razboi civil, ceea ce este lamentabil", a afirmat Dmitri Medvedev.

Insistand asupra situatiei din Siria, premierul rus a atras atentia ca ingerinta straina in afacerile acestei tari risca sa aduca inca un stat in stare de instabilitate permanenta.