Astazi, Turnul lui David este adesea descris ca fiind cea mai inalta cladire din lume dintr-o mahala sau ca cel mai periculos proiect rezidential din lume. Insa cand cladirea zgarie-nori a fost conceputa, la inceputul anilor '90, trebuia sa fie o marturie a clasei financiar in plin avant din Caracas, capitala Venezuelei, scrie Washington Post. Constructia a fost abandonata la jumatate dupa criza bancara din 1994, iar cladirea a ramas nelocuita pana in 2007, cand un membru al unei bande locale devenit pastor evanghelic a condus o actiune de ocupare a spatiului, intr-o tara afectata de o grava criza a locuintelor.

Turnul lui DavidFoto: Captura Vocativ.com

Turnul lui David, a treia cladire, ca inaltime, din Venezuela, a fost subiectul atentiei aproape constante a mass-mediei dar si motivul unor controverse politice, in special in randul venezuelenilor care doresc ca intrusii sa fie evacuati din imobil.

Platforma media Vocativ a realizat un mini-documentar despre cea mai inalta cladire de mahala din lumea, reusind sa obtina imagini de la etajul al 23-lea al imobilului de 45 de etaje.

Cladirea, numita in planurile de constructie Centro Financiero Confinanzas, s-a vrut a fi un simbol al viitorului stralucitor al Venezuelei insa acum este in paragina, fiind un punct fierbinte pentru infractiuni, droguri si coruptie. Imobilul nu este dotat cu lifturi, nu este racordat la reteaua electrica si la reteaua de apa, si ii lipsesc balustradele de la balcoane, ferestre, ba chiar si ziduri. De nevoie, rezidentii si-au incropit sisteme electrice si sanitare.

Washington Post precizeaza ca, in lipsa lifturilor, echipa de filmare a urcat cu motocicletele pana la parcarea de la etajul al 10-lea, urcand apoi pe scari - procedura standard pentru multi dintre cei peste 2.500 de oameni care locuiesc in cladire.

Desi fostul presedinte Hugo Chavez, decedat anul trecut, nu era in functie in momentul colapsului bancar din '94, cladirea este totusi perceputa ca "simbolul suprem" al esecului lui Chavez ca reformator economic, dupa cum scrie Jon Lee Anderson intr-un articol publicat de The New Yorker.

"Vazut de la distanta, Turnul nu ofera niciun indiciu ca ceva nu ar fi in ordine cu el. Dar de aproape sunt evidente iregularitatile din fatada. Ici-colo, panourile de sticla lipsesc iar golurile au fost astupate, antene de satelit ies (din cladire - n.red.) ca ciupercile. Intregul complex este un mamut din beton neterminat - unul in care traiesc oameni. Case din caramida construite grosolan, asemanatoare cu cele imprastiate pe dealurile din jurul Caracasului precum niste cicatrici, au acoperit spatiile vacante dintre etaje. Doar etajele superiioare sunt deschise, precum niste platforme pentru un imens tort de nunta", scrie Jon Lee Anderson.