Premierul Australiei, Kevin Rudd, a convocat alegeri parlamentare anticipate pe 7 septembrie, la sase saptamani dupa ce a invins-o pe Julia Gillard in scrutinul intern din cadrul Partidului Laburist, relateaza BBC News online, citat de Mediafax.

Data scrutinului, care era asteptat, a fost anuntata dupa ce Rudd s-a intalnit cu guvernatorul general al Australiei.

Premierul de centru-stanga il va avea de infruntat pe liderul opozitiei, conservatorul Tony Abbott, care este favorit, potrivit sondajelor de opinie.

Principalele teme ale campaniei electorale vor fi starea economiei, situatia solicitantilor de azil si contracararea schimbarilor climatice.

"In urma cu cateva minute m-am intalnit cu guvernatorul general si i-am cerut sa dizolve Parlamentul si sa convoace alegeri pe 7 septembrie", a explicat Rudd, devenit premier la trei ani dupa ce fusese invins, tot intr-un scrutin laburist intern, de Julia Gillard.

De cand a preluat conduicerea Guvernului, pe 26 iunie, Rudd a operat cateva modificari ale liniei politice, iar sondajele indica o apropiere a Partidului Laburist de Partidul Conservator in preferintele de vot.