Douazeci si cinci de politisti au fost condamnati, sambata, la Sao Paulo, la cate 624 de ani de inchisoare fiecare, pentru participarea la masacrul de la Penitenciarul Carandiru din 1992, unde au fost ucisi 111 detinuti, transmite AFP.

Politistii au fost gasiti vinovati de uciderea a 52 de detinuti. Cei 25 de politisti fac parte din cel de al doilea esantion de inculpati din proces, in dosar fiind judecati, in total, 79 de ofiteri de politie.

In prima etapa a procesului, 23 de politisti, acuzati de moartea a 13 detinuti, au fost condamnati in luna aprilie la cate 153 de ani de inchisoare fiecare.

Cele patru grupe de inculpati corespund deceselor inregistrate pe fiecare etaj al inchisorii Carandiru pe 2 octombrie 1992, dupa ce o interventie a politiei, menite sa puna punct unei lupte intre detinuti, a provocat o revolta in intregul penitenciar.

Procuratura sustine ca detinutii au fost executati, in timp ce avocatii politistilor pledeaza pentru legitima aparare in fata detinutilor.

Niciun politist nu a fost ranit in incidente, dar 111 detinuti au murit, iar 87 au fost raniti.

A fost nevoie de peste douazeci de ani pentru ca procesul sa aiba loc, dupa ce sistemul de justitie militara a declinat, in final, competenta in favoarea instantelor de drept comun.

Seful operatiunii, colonelul Ubiratan Guimaraes, este singurul care a fost condamnat inca din 2001 la 632 ani de inchisoare insa a fost declarat nevinovat la apel.

Colonelul, un fost deputat al statului Sao Paulo, a fost gasit mort in apartamentul sau, in 2006, fiind impuscat in piept.

La vremea sa Penitenciarul Carandiru, cu cei aproximativ 8.000 de prizonieri, a fost principala inchisoare din Brazilia.