Roma a oprit, incepand de sambata dimineata, circulatia rutiera pe principalele strazi de acces la Colosseum, pentru a proteja acest monument, simbol al capitalei Italiei, si pentru a reduce poluarea, informeaza sambata cotidianul roman La Repubblica, citat de Agerpres. Incepand de sambata dimineata, de la ora locala 5:30, nu mai este posibila circulatia autoturismelor particulare, a camioanelor si a altor vehicule in zona din centru in care se afla acest monument, pe Bulevardul Forumurilor Imperiale (Fori Imperiali), strada care leaga Piata Venetia de amfiteatrul roman, Coloseum.

Noul primar al Romei, Ignazio Marino, anuntase aceasta decizie la inceputul lunii iulie, cu intentia de a limita accesul masinilor in jurul Colosseumului, celebrul monument-simbol al capitalei italiene, innegrit si deteriorat de poluare. "Aceasta masura va duce la diminuarea circulatiei cu 90%. Mi se pare un rezultat bun'" a declarat Ignazio Marino, din Partidul Democrat (PD, de centru-stanga).

Limitarea circulatiei in jurul celui mai mare amfiteatru construit in timpul Imperiului Roman se va confrunta, probabil, cu o opozitie puternica, intrucat inchiderea acestei axe rutiere risca sa agraveze traficul deja haotic din centrul capitalei italiene.

Primarul Romei, care pentru a da un bun exemplu se deplaseaza cu bicicleta, sustine insa acest plan menit sa transforme zona Forumurilor Imperiale in zona pietonala.

Pentru a sarbatori lansarea acestui proiect, Primaria Romei va organiza in noaptea de sambata spre duminica o "Noapte a Forumurilor", in cursul careia se vor desfasura numeroase concerte si spectacole.

Starea proasta a Colosseumului, care urmeaza sa fie restaurat de o companie privata /Tod's, a antreprenorului Diego Della Valle, care a pus la dispozitie finantari in valoare de 25 de milioane de euro/, face obiectul unor polemici care se desfasoara de mai multe luni in Italia.

Numarul de vizitatori la Colosseum, a carui constructie a fost incheiata in anul 80 d.Hr., sub imparatul Titus, a crescut in zece ani de la un milion de vizitatori pe an la circa sase milioane, printre altele si datorita succesului inregistrat de filmul "Gladiatorul" (2000), regizat de Ridley Scott.