Nave de razboi ale Chinei au facut, pentru prima data, turul complet al Japoniei, trecand prin stramtorile din nordul si sudul arhipelagului nipon, eveniment care demonstreaza ambitiile maritime ale Beijingului, relateaza AFP. Evenimentul a fost salutat vineri de presa de stat chineza, fiind tratat cu mandrie.

Acest tur a fost realizat de catre cinci nave militare chineze. Dupa ce au participat impreuna cu Rusia la manevrele navale din Marea Japoniei, ambarcatiunile au trecut prin Stramtoarea La Perouse, care separa Insula Hokkaido (nordul Japoniei) de Insula Sahalin (Rusia).

Cand au ajuns in largul Oceanului Pacific, navele s-au deplasat spre sud, intorcandu-se in portul chinez prin Stramtoarea Miyako (la sud de insula japoneza Okinawa), a detaliat China Daily.

Evenimentul de desfasoara pe fundalul tensiunilor teritoriale actuale dintre Beijing si Tokyo, referitor la insulele nelocuite din Marea Chinei de Est.

China se confrunta cu o problema majora privind accesul la Oceanul Pacific, blocat de un arc de puteri rivale: Coreea de Sud, Japonia, Taiwanul, plus bazele americane. China incearca sa rupa acest "lant" al fortelor rivale, scrie AFP.

"Lantul este de acum fragmentat", a comentat Du Wenlong, cercetator la Academia Armatei Populare a Eliberarii, citat de publicatia China Daily.

"China are capacitatea de a rupe in mai multe bucati lantul primelor insule", a afirmat Du Wenlong, referindu-se la arhipelagul nipon si la bresele create de trecerea prin stramtorile La Perouse si Miyako.

Intr-un editorial publicat vineri, Global Times a dat asigurari ca, fiind "comprimata" intr-un spatiu oceanic restans, exista "capital" pentru ca statul chinez sa devina o "putere maritima".

"Aceasta va determina viitorul Chinei in calitate de putere mondiala", subliniaza publicatia.

Beijingul, nemultumit de suprematia navala a Statelor Unite, a initiat o reorganizare in profunzime a marinei, de la "brown water navy" (o marina de coasta) la "blue water navy" (marina de adancime).