Fostul premier italian Silvio Berlusconi, condamnat definitiv la 4 ani de inchisoare cu executare pentru evaziune fiscala, a calificat joi sentinta Curtii de Casatie ca fiind lipsita de orice fundament, relateaza AFP. Totodata, Berlusconi a aratat ca este hotarat sa ramana pe scena politica a tarii, in conditiile in care presa din peninsula scrie ca o condamnare definitiva la inchisoare pentru evaziune fiscala duce cu sine interdictia de a candida in alegeri parlamentare pe o perioada de 6 ani.

Silvio BerlusconiFoto: Captura YouTube

"Sentinta de astazi imi confirma ca unii magistrati din tara noastra au devenit iresponsabili, un organ al statului necontrolat si incontrolabil, format din judecatori care nu sunt alesi de oameni ci pur si simplu selectionati printr-o competitie, precum toti oficialii publici, si ridicati pana la nivelul de reala putere in stat", a declarat Il Cavaliere.

"In schimbul dedicarii mele pentru tara pe parcursul a 20 de ani, acum, apropae de sfarsitul vietii mele, primesc drept cadou acuzatii si o sentinta bazata pe nimic. Mi se iau libertatea personala si drepturile mele politice. Acesta este felul in care Italia recunoaste sacrificiile si dedicarea celor mai buni cetateni ai sai? Aceasta este Italia pe care o iubim? Aceasta este Italia pe care o vreme?", a declarat fostul sef al guvernului intr-un mesaj video, denuntand "o adevarata persecutie judiciara de neegalat".

"Trebuie sa continuam sa luptam pentru a face politica, pentru a implementa toate reformele necesare, in primul rand cea a justitiei", a afirmat Berlusconi, asezat la un birou in spatele caruia erau afisate drapelul Italiei si cel al Uniunii Europene.

"Vom relansa Forza Italia", a mai spus fostul sef al guvernului de la Roma, referindu-se la partidul politic pe care l-a fondat la intrarea sa in politica, in 1994.

  • Berlusconi nu mai poate candida in alegeri legislative pentru o perioada de 6 ani

Condamnarea definitiva a lui Silvio Berlusconi presupune si o serie de restrictii, principala fiind interdictia de a mai candida in alegeri legislative pe o perioada de sase ani, scrie presa din peninsula, citata de AFP.

Conform unei legi adoptate in decembrie 2012 de guvernul lui Mario Monti, unei persoane condamnate definitiv la inchisoare pentru diferite infractiuni, inclusiv evaziune fiscale - cum este cazul lui Berlusoni -, i se interzice automat sa isi prezinte candidatura pentru un loc de senator sau deputat pe o perioada de sase ani de la pronuntarea sentintei.

Silvio Berlusconi, care implineste 77 de ani in septembrie, nu va mai putea, in acest caz, sa candideze in alegeri pana la varsta de 83 de ani.

Joi seara, Il Cavaliere, de trei ori prim-ministru al italiei, a fost condamnat definitiv in dosarul Mediaset la 4 ani de inchisoare cu executare pentru evaziune fiscala.

Dosarul Mediaset se refera la achizitionarea si vanzarea de drepturi de a difuza filme si seriale de televiziune americane din partea societatii Mediaset, fondata de Silvio Berlusconi in 1978, la Milano.

In procesul Mediaset, care a inceput in urma cu sapte ani, fostul premier este acuzat ca a "umflat" in mod artificial costurile de achizitie ale drepturilor de difuzare ale unor filme, cumparate de la grupuri americane de societati fictive care ii apartineau, pentru a le revinde imperiului sau audiovizual Mediaset. Grupul Mediaset, sustine Parchetul din Milano, ar mai fi constituit "fonduri negre" in paradisuri fiscale din strainatate, cu scopul de a-si reduce castigurile in Italia, pentru a plati impozite mai mici. In acest mod, fiscul italian ar fi pierdut circa 7 milioane de euro in perioada 2002-2003, potrivit Parchetului din Milano.

Silvio Berlusconi a mai fost judecat recent la Milano si intr-un alt dosar, cunoscut sub numele de "Rubygate", pentru abuz de putere si intretinere de relatii sexuale contra cost cu o prostituata, marocanca Karima El-Mahroug, numita "Ruby", minora la vremea respectiva. In acest dosar, el a fost condamnat in luna iunie de judecatorii Tribunalului din Milano la sapte ani de inchisoare si la interdictia permanenta de a exercita functii publice. Unul dintre avocatii lui Berlusconi, Niccolo Ghedini, a anuntat si in acest caz un recurs la Curtea de Apel din Milano si, in caz de confirmare a pedepsei, un recurs la Curtea de Casatie de la Roma.