Fostul consultant NSA Edward Snowden a multumit Rusiei pentru decizia de a-i acorda azil politic provizoriu un an, afirmand ca "dreptatea a prevalat", conform unui comunicat difuzat de WikiLeaks si citat de Mediafax. "In ultimele opt saptamani, Administratia Obama nu a manifestat niciun fel de respect pentru legile nationale si internationale, dar, in final, dreptatea a prevalat. Multumesc Rusiei pentru ca mi-a acordat azil", a declarat Snowden.

Statele Unite s-au declarat "extrem de dezamagite" de hotararea Rusiei de a-i acorda azil politic temporar lui Edward Snowden si evalueaza "utilitatea" intrevederii dintre presedintii Barack Obama si Vladimir Putin. "Suntem extrem de dezamagiti", a declarat Jay Carney, purtatorul de cuvant al presedintelui Barack Obama, afirmand ca nu este in niciun caz "o evolutie pozitiva".

"Domnul Snowden este acuzat ca a dezvaluit informatii clasificate si este vizat de trei capete de acuzare.Trebuia trimis in Statele Unite cat mai rapid. Decizia Rusiei afecteaza cooperarea de lunga durata dintre Moscova si Washington", adauga Carney.

Intrebat despre intrevederea pe care Barack Obama o are programata cu Vladimir Putin, in septembrie, la Moscova, Carney a raspuns: "Evaluam utilitatea acestei intalniri".