Presedintele clubului de fotbal Bayern Munchen, Uli Hoeness, a fost pus sub acuzare pentru evaziune fiscala marti, dupa cateva luni de anchete, a anuntat justitia din Munchen, potrivit Reuters.

Uli HoenessFoto: Agerpres

Hoeness a suprins intreaga tara in luna aprilie cand a anuntat ca a alertat in mod voluntar autoritatile de combatere a fraudei in luna ianuarie cu privire la un cont bancar din Elvetia.

Hoeness risca pedeapsa cu inchisoarea insa spera la indulgenta din partea curtii avand in vedere faptul ca si-a recunoscut fapta. El a declarat ca respectivul cont nu avea legatura cu clubul de fotbal, ci este unul personal, creat special pentru trading pe bursa.

In luna aprilie, ziarul "Bild" a scris ca Hoeness ar fi ascuns peste 10 milioane de euro intr-un cont secret din Elvetia.

Cu doar o zi inainte, saptamanalul german "Focus" relata ca presedintele clubului Bayern face obiectul unei anchete pentru frauda fiscala, dupa ce a recunoscut in luna ianuarie ca detine un cont ascuns in Elvetia. Parchetul din Munchen a initiat ancheta pentru a verifica daca marturisirea omului de afaceri bavarez este "exacta si completa".

"Am transmis, prin consilierul meu fiscal, un document catre administratia fiscale in ianuarie 2013" legat de "un cont pe care il detin in Elvetia", a declarat Uli Hoeness pentru "Focus".

Atat fostul fotbalist profesionist, cat si autoritatile germane au refuzat sa precizeze care este suma depusa in acest cont, insa potrivit "Bild", care nu a citat surse, Hoeness ar fi platit deja aproape sase milioane de euro in impozite restante pe suma din contul elvetian. Seful uniunii contribuabililor germani, Thomas Eigenthaler, a estimat ca suma pe care presedintele Bayern Munchen o detine in bancile elvetiene se ridica la cel putin 10 milioane de euro.

Personaj plin de culoare al fotbalului german, faimos pentru pozitiile transante, Uli Hoeness a devenit recent un sustinator vocal al "fair-play-ului" financiar promovat de Confederatia Europeana de Fotbal UEFA pentru a sanctiona cluburile care si-au construit succesul lor pe datorii, vizand in special cluburile de fotbal spaniole si engleze, noteaza AFP.

Presedintele Bayern a precizat ca ar fi vrut sa isi clarifice situatia in cadrul acordului impotriva evaziunii fiscale care ar fi trebuit semnat anul trecut intre Elvetia si Germania.

Insa landurile germane, conduse in mare parte de social-democrati si de opozitia ecologista, au respins in decembrie textul negociat de catre guvernul conservator al cancelarului Angela Merkel, considerand prea blande sanctiunile impuse contribuabililor care se auto-reclama.

Lupta impotriva fraudei fiscale este un subiect fierbinte in Germania si motiv de frictiuni politice. Guvernul federal se bazeaza pe o tactica de negociere, in timp ce landurile doresc o politica foarte dura impotriva celor vinovati de frauda.

Saptamana trecuta, statul regional Renania-Palatinat a anuntat ca a cumparat un CD cu date privind conturi bancare secrete care ar putea permite incasarea a jumatate de miliard de euro, transmite Reuters. Autoritatile au precizat ca pe CD exista 40.000 de seturi de date pe care statul sau le-a cumparat cu suma de 4 milioane de euro. Der Spiegel a relatat ca informatiile vizeaza cetateni germani cu conturi in Elvetia si afecteaza peste 10.000 de clienti.

Citeste si: