Comisia bulgara de reglementare in domeniul energiei (DKEVR) a anuntat o reducere a preturilor la electricitate de pana la 5%, o masura care incearca sa calmeze tensiunile sociale si protestele antiguvernamentale care dureaza de 46 de zile, scrie AFP.

Reducerea de preturi va fi operata pentru clientii a trei operatori - austriecii de la EVN si cehii de la CEZ si Energo-Pro - si a fost aprobata luni seara, urmand a intra in vigoare la 1 august.

Preturile la electricitatea consumata in timpul zilei vor scadea cu 4,12% - 4,90%, in timp ce pretul pentru curentul consumat noaptea scade cu 3,43% - 6,82%.

Facturile foarte ridicate la electricitate au antrenat un val de manifestatii populare impotriva saraciei, a somajului si a costului vietii in cea mai saraca tara a Uniunii Europene, antrenand demisia guvernului conservator de la acel moment.

Tensiunile au renascut dupa ce la putere a ajuns, in mai, un guvern de tehnocrati, sustinut de socialisti, si care se confrunta cu cea de-a 46-a zi de proteste populare.

Bulgarii platesc in medie 8 eurocenti pe kilowatt-ora, respectiv jumatate din pretul din tarile bogate ale UE. Veniturile bulgarilor sunt insa net inferioare in raport cu restul UE, respectiv un salariu mediu de circa 400 de euro si o pensie medie de 138 euro.

Reducerea puternica a consumului si exporturile au pus in dificultate sectorul energetic bulgar, in acest an, autoritatile limitand capacitatile de productie, in timp ce contracte scumpe in energiile regenerabile au impiedicat reducerea preturilor pentru consumatori.