Papa Francisc a condamnat "lobby-ul gay", dar a afirmat ca nu judeca homosexualii, inclusiv pe cei din biserica, intr-o conferinta de presa tinuta in noaptea de duminica spre luni intr-un avion care il aducea din Rio la Roma, scrie AFO

"Problema nu este a avea aceasta tendinta, ci de a face lobby. Este cea mai grava problema, dupa mine. Daca o persoana este gay si il cauta pe Dumnezeu cu buna credinta, cine sunt eu sa il judec?", s-a intrebat el.

Este pentru prima oara cand Papa organizeaza o adevarata conferinta de presa. Desins, glumind dar ramanand prudent, el a raspuns la toate intrebarile pe care i le-au pus aproximativ 15 dintre cei 70 de ziaristi aflati in avion, fara a se eschiva, cateodata dupa pauze pentru a se gandi.

Intrebat cum comenteaza afirmatiile potrivit carora i s-ar fi ascuns faptul ca un prelat pe care l-a numit la Banca Vaticanului ar fi homosexual, Papa a raspuns: "Am dispus o scurta ancheta si nu s-a gasit nimic despre el".

"Nu am vazut inca nicio persoana la Vatican pe al carui buletin sa scrie ca este gay. Se spune ca este asa. Catehismul Bisericii Catolice spune foarte clar ca aceste persoane nu trebuie marginalizate si ca trebuie integrate in societate".

"In ceea ce priveste lobby-ul gay, nu am gasit nimic. Lobby-urile nu sunt bune", a spus el, citand ca exemple lobby-urile politice sau francmasonice.

Evocand mai pe larg sexualitatea in Biserica, el a facut o distinctie intre "crime" precum abuzurile impotriva minorilor si "pacate", in special "pacatele tineretilor". "Laici, preoti, surori au facut pacate si s-au convertit. Cand Domnul iarta, iarta totul".

Intrebat despre casatoriile gay si avort, la care biserica se opune ferm, Papa a raspuns: "Stiti perfect pozitia Bisericii". A fost singura data cand Francisc a raspuns scurt si sec.