Ministrii europeni ai Afacerilor Externe au decis luni inscrierea aripii armate a miscarii siite libaneze Hezbollah pe lista organizatiilor teroriste, au anuntat surse diplomatice citate de AFP.

Ministrii, reunuiti la Bruxelles, si-au refirmat insa dorinta de a "continua dialogul" cu toate partidele politice libaneze, inclusiv Hezbollah, care joaca un rol de prim plan in aceasta tara, au precizat sursele citate.

Hezbollah, Partidul lui Dumnezeu, a fost creat in 1982 la initiativa Gardienilor Revolutiei din Iran, dupa invazia israeliana a Libanului. Devine rapid varful de lance impotriva ocuparii israeliene a sudului Libanului si operatiunile sale sangeroase constrang Israelul, in 2000, sa-si retraga trupele din Liban, dupa 22 de ani de ocupare.

Aceasta lupta, asociata cu o solida retea de ajutoare sociale, a facut partidul sa fie foarte popular, in special in randul comunitatii siite (30% din populatie).

Remarcabil din punctul de vedere al organizarii, Hezbollah are mii de militanti activi si dispune de un puternic serviciu de securitate si de informatii, precum si de propria sa retea de telecomunicatii.

Traind in cultura secretului, membrii sai predica o ura tenace fata de Israel.

Dar are si latura sa sumbra. Potrivit serviciilor occidentale de informatii, sub marca "Jihadului Islamic" Hezbollahul este autorul a numeroase rapiri ale unor cetateni occidentali in Liban, in anii 80.

El este acuzat de Bulgaria ca s-a aflat in spatele atentatului anti-israelian din 18 iulie 2012, asa cum este suspectat si de Argentina ca ar fi organizat, impreuna cu Iranul, atentatul cu masina-capcana din iulie 1994 impotriva unei cladiri care gazduia sediile mai multor organizatii evreiesti din Buenos Aires (84 de morti).

Oficial, Hezbollahul nu face nicio distinctie intre fatada politica si aripa militara, deoarece se prezinta drept un "partid al rezistentei" impotriva Israelului, si nu s-a dezarmat de la finele razboiului civil (1975-1990), spre deosebire de alte militii libaneze. Desi nu dispune decat de 11 deputati in Parlamentul cu 128 de fotolii, joaca un rol esential gratie aliatilor sai.

Finantat si armat de Teheran, ajutat de Damasc, care favorizeaza transferurile de arme si munitii, aceasta miscare, condusa de carismaticul lider Hassan Nasrallah, a declansat in 2006 un razboi cu statul evreu, rapind doi soldati israelieni.

Israelul a ripostat printr-o ofensiva devastatoare dar fara a putea neutraliza partidul, care a aparut atunci in postura de invingator.

Acest episod a marcat apogeul sau. Miscarea a inceput de atunci sa fie tot mai criticata de o parte a populatiei.

In 2008, in timpul confruntarilor sangeroase dintre partizanii sai si cei ai lui Saad Hariri (sunit), pe atunci unul dintre liderii majoritatii parlamentare, Hezbollahul preia pentru cateva zile controlul sectorului majoritar musulman din Beirut.

Isi confirma astfel puterea militara dar imaginea sa de aparator al natiunii este afectata de implicarea in rivalitati confesionale. Potrivit expertului libanez Waddah Charara, are 20.000 de combatanti dintre care 5.000 disponibili imediat pentru mobilizare si formati in Iran.

Actul de acuzare emis de Tribunalul special asupra Libanului impotriva a patru dintre membrii miscarii, implicati in asasinarea fostului premier Rafic Hariri, in 2005, il afecteaza si mai mult, chiar daca liderii acuza un complot.

Conflictul din Siria, unde o revolta populara declansata in martie 2011 este violent reprimata de putere, loveste din nou in imaginea "Partidului lui Dumnezeu". Hezbollahul il sustine fara nicio ambiguitate pe presedintele Bashar al-Assad si trupele sale de elita lupta alaturi de armata siriana.

Inainte de decizia UE, Statele Unite, Marea Britanie, Olanda si Australia clasasera Hezbollahul pe lista neagra.