Biroul directorului serviciilor americane de informatii (ODNI) a anuntat vineri, intr-o dezvaluire fara precedent, ca a decis sa declasifice si sa anunte prelungirea programului de supraveghere a comunicatiilor, care are loc periodic, fara sa fie anuntata vreodata in mod public. O Curte secreta a prelungit autorizarea oficialilor din cadrul serviciilor americane de securitate sa colecteze date telefonice in cadrul acestui program de supraveghere a comunicatiilor vizand terorismul, un program dezvaluit de Edward Snowden, relateaza CNN, potrivit Mediafax.

ODNI nu a precizat cand a fost dat ordinul de catre Curtea pentru Supravegherea Informatiilor Straine (FISA), insa autorizarea NSA, in baza Patriot Act, sa colecteze metadate telefonice in cadrul supravegherii comunicatiilor urmeaza sa expire vineri.

Aceasta masura in domeniul transparentei pare sa reprezinte un efort al administratiei Obama de a fi mai deschisa in privinta programului, dupa ce a fost criticata de membri ai Comisiei Juridice din cadrul Camerei Reprezentantilor.

Un membru republican al Comisiei, care s-a declarat uluit de amploarea supravegherii telefonice, a avertizat ca membrii Congresului ar putea bloca prelungirea programului in 2015.

In urma unor dezvaluiri ale lui Snowden, anumite informatii despre colectarea de metadate telefonice au fost declasificate "cu scopul de a oferi publicului o intelegere mai buna si mai echilibrata a programului", se arata intr-un comunicat emis de ODNI.

"In concordanta cu o decizie anterioara de declasificare si in lumina unui interes public semnificativ si continuu" fata de aceasta problema, Biroul a decis sa declasifice si dezvaluie ca a depus o cerere de prelungire a colectarii de metadate telefonice "in bloc" si ca FISA "a prelungit acea autorizatie", se arata in comunicat.

"Administratia efectueaza o analiza atenta si aprofundata daca si pana la ce limita pot fi declasificate informatii suplimentare sau documente privind acest program, in concordanta cu securitatea nationala", mai anunta ODNI.

Desi compania de telefonie Verizone a fost singura vizata de dezvaluirile lui Snowden, unii afirma ca Guvernul american ar obtine ordine similare si pentru alti furnizori de telefonie. Este necesar ca toate aceste ordine sa fie prelungite periodic de catre FISA.

Nicio comapnie in domeniul comunicatiilor nu a fost citata in comunicatul emis de ODNI vineri.

Snowden a dezvaluit luna trecuta informatii clasificate despre programul Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA) unor publicatii, dupa ce a fugit din tara. El a fost acuzat de spionaj, se afla blocat pe un aeroport din Moscova, si a cerut Rusiei azil temporar.

Dezvaluirile privind Verizon au declansat furia unor aparatori ai libertatilor civile, anumitor membri ai Congresului si unor grupuri care activeaza in domeniul apararii drepturilor la viata privata atat in privinta amplorii supravegherii comunicatiilor telefonice, cat si a celor pe Internet.

Unii oficiali au declarat ca metadatele telefonice ale comunicatiilor colectate in strainatate nu includ continutul acestor comunicatii, ci ofera informatii despre numerele de telefon implicate, data si durata convorbirilor.

Presedintele Barack Obama a declarat ca Guvernul nu asculta convorbirile telefonice, iar alti oficiali au subliniat ca acest program de colectare masiva de comunicatii a ajutat la detectarea unor comploturi teroriste.