Stindard al industriei auto la inceputul secolului XX, Detroit a devenit joi cel mai mare oras american care s-a declarat in stare de faliment, ultimul act in lenta agonie a "Motor City", scrie AFP.

Una dintre imaginile Americii triumfatoare a anilor 50, acest mare oras industrial din nordul Statelor Unite a devenit astazi un peisaj al dezolarii, cu marii sai zgarie-nori parasiti in centru, cu uzinele in ruina si casele lasate in paragina. In total, 78.000 de cladiri sunt abandonate.

"Iau aceasta decizie dificila pentru ca locuitorii din Detroit sa aiba acces la cele mai elementare servicii publice si pentru ca Detroit sa reporneasca pe baze financiare solide, care sa-i permita sa creasca in viitor", a explicat Rick Snyder, guvernatorul statului Michigan, intr-un comunicat.

Este "singura optiune pentru a ataca o problema care nu a facut decat sa se amplifice in ultimii 60 de ani", a adaugat acesta. "Intrarea in faliment este singura solutie care va permite Detroitului sa redevina stabil si viabil", a mentionat acesta, intr-o scrisoare deschisa care a insotit actele depuse la tribunal.

Datoria acumulata de Detroit este foarte mare: 18,5 miliarde de dolari. Municipalitatea anuntase luna trecuta ca s-ar putea sa fie obligata sa intre in incetare partiala de plati. Facand acest pas, Detroit devine cel mai mare oras al tarii care intra in faliment.

Lentul declin economic si financiar al Detroitul a fost insotit de o evolutie sociala similara, ilustrat intr-un exod al locuitorilor - orasul a pierdut jumatate din populatie in 60 de ani, trecand de la 1,8 milioane de locuitori in 1950 la 700.000 in prezent.

Municipalitatea publica nu mai este in masura sa asigure iluminatul public in numeroase cartiere. Doar o treime din ambulante functioneaza, in lipsa mijloacelor de intretinere.

Rata criminalitatii nu a fost niciodata atat de ridicata in 40 de ani iar politia are un timp mediu de interventie de 58 de minute, fata de 11 minute la nivel national.

Detroitul a fost leaganul celor Trei mari - Ford, Chrysler, General Motors iar destinul sau a fost atat de legat de masini incat grupuri rock precum MC5 ("Motor City 5") sau o casa de discuri - Motown (de la "Motor Town") s-au inspirat din aceasta industrie, in timp, pentru a-si alege numele.