Presedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri ca relatiile bilaterale cu SUA sunt mult mai importante decat certurile asupra "activitatilor serviciilor secrete", referindu-se la cazul fostului consultant al serviciilor americane de informatii, Edward Snowden, informeaza Reuters. Potrivit agentiei de presa, declaratia liderului de la Kremlin este un semnal clar ca Rusia nu este dispusa sa permita disputei privind soarta fostului consultant sa strice relatiile sale su SUA.

Intrebat daca "afacerea Snowden" ar arunca o umbra asupra summitului SUA-Rusia care va avea loc in septembrie, la Moscova, Putin le-a spus jurnalistilor: "Relatiile bilaterale, in opinia mea, sunt mult mai importante decat disputele cu privire la activitatile serviciilor secrete."

Putin nu a precizat daca Rusia va accepta cererea lui Snowden de azil temporar, depusa marti, dupa mai mult de trei saptamani de cand fostul consultant a ajuns pe aeroportul Sheremetievo. Liderul de la Kremlin a reiterat faptul ca acesta trebuie sa fie de acord sa nu recurga la nicio actiune care ar afecta Statele Unite.

"L-am avertizat pe dl Snowden ca orice actiune de-a sa care ar putea duce la deteriorarea relatiilor ruso-americane este inacceptabila pentru noi", a precizat Putin.

Cu toatea acestea, avocatul care ii ofera asistenta juridica lui Snowden, blocat in zona de tranzit a aeroportului din Moscova, a declarat ca se asteapta ca Rusia sa ii acorde azil temporar in termen de o saptamana.

Avocatul rus Anatoli Kucherena a mai afirmat ca Snowden nu are planuri de a pleca in curand in niciuna dintre cele trei tari din America Latina care s-au oferit sa ii acorde refugi.

Decizia Moscovei de a acorda permisiune de sedere, chiar si temporara, fostului consilier american, in varsta de 30 de ani, ar afecta relatiile Rusiei cu Washingtonul. Pe de alta parte, un refuz ar putea rezulta intr-un val de critici domestice aduse lui Putin pe motiv ca nu este in stare sa tina piept fostului inamic din timpul Razboiului Rece, chiar daca a refuzat sa il predea pe Snowden Statelor Unite pentru a raspunde acuzatiilor de spionaj.