Norvegianul Kristian Vikernes, 40 de ani, arestat marti in Franta sub acuzatia ca ar fi pregatit "un act terorist de anvergura", a devenit celebru in tara sa pentru black metal, opiniile sale de extrema dreapta si uciderea cu salbaticie a unui rival, scrie AFP.

Kristian Vikernes, inainte de a fi arestat pentru crimaFoto: burzum

Nascut in Bergen (vest), a adoptat prenumele de Varg (lup, in norvegiana) si s-a ales cu o reputatie sinistra dupa ce a ucis, in august 1993, un barbat cu 23 de lovituri de cutit.

Victima era Oeystein Aarseth, chitarist al grupului Mayhem. O condamnare la pedeapsa maxima, 21 de ani de inchisoare, a umbrit cariera promitatoare a lui Vikernes, care scosese deja patru albume sub numele de Burzum si colaborase la un altul cu Mayhem.

Revendicand cu mandrie satanismul, nazismul si rasismul, Vikernes a sustinut tot timpul ca rivalul sau, Oeystein Aarseth, este cel care a incercat sa-l omoare si s-a aflat la originea zvonurilor privind implicarea sa in incendierea de biserici, pentru care a si fost pus sub acuzare, dar declarat nevinovat in lipsa probelor.

La iesirea din inchisoare, a sustinut ca a adoptat eticheta de satanist ca provocare. Pe site-ul sau, spune ca nu este "un nazist" si afirma ca a utilizat acest termen de o maniera "mai degraba inexacta" pentru a-si defini ideologia.

Aceasta este formata din paganism si o ura sustinata fata de "iudeo-crestinism", din rasism, respingerea multiculturalismului si a mondializarii, eugenie si un fel de cult mistic din Europa primitiva.

In opinia sa, extremistul de dreapta Anders Behring Breivik, care a ucis 77 de persoane in iulie 2011, a comis "o grava eroare".

"Ai ucis mai multi norvegieni decat a facut-o intreaga populatie musulmana in ultimii 40 de ani si pretinzi ca esti un nationalist si un patriot norvegian (alaturi de maestrii tai evrei) care lupta impotriva islamului, pentru a ne proteja de crimele lor?!", scria el, in decembrie.

Cel mai probabil, cei doi barbati nu s-au intalnit si nu au vorbit niciodata, in conditiile in care Breivik a dus o viata solitara. Dar Breivik l-a facut pe Vikernes unul dintre destinatarii "manifestului" de 1.500 caruia i-a consacrat cativa ani din viata si impartasea cu acesta admiratia pentru Vidkun Quisling, norvegianul care a organizat lovitrura de stat pro-nazista din 1940.

In inchisoare, dar si dupa eliberare, Vikernes a incercat sa se relanseze in muzica, semnand sapte albume Burzum.

S-a casatorit cu o frantuzoaica si s-a instala la tara. "Tinuturile voastre sunt frumoase, dar doar pentru ca nu au fost inca atinse de masa de imigranti", scria el, intr-un apel care cerea francezilor sa voteze cu Frontul National.