Numeroase servicii publice erau inchise marti in Grecia, din cauza unei greve generale decretate de principalele doua sindicate ale tarii, nemultumite de reformele examinate in prezent de parlament, scrie AFP.

In centrul miscarii de contestare se afla un proiect de lege format din circa o suta de articole si care urmeaza sa fie votat miercuri pentru a respecta exigentele creditorilor tarii, si care contine inclusiv un plan de concedieri din sectorul public.

Marti dimineata, trenurile nu circulau in Grecia si nici metrourile care leaga capitala de aeroport. La Atena, autobuzele si troleibuzele nu circula decat intre orele 06,00 GMT si 18,00 GMT. Zborurile avioanelor urmeaza si ele sa fie perturbate.

Metroul functiona marti, dar statii din centrul orasului au fost inchise din cauza a doua manifestatii, prima organizata in cursul diminetii, la chemarea sindicatului comunist Pame, iar a doua la apelul sindicatului din sectorul privat GSEE si al functionarilor Adedy.

Pentru a beneficia in continuare de liniile de credit internationale (UE-BCE-FMI), Grecia trebuie sa desfiinteze pana la finele anului viitor 4.000 de locuri de munca in sectorul public si sa promoveze schimbari de functii pentru alti 12.500 de functionari.

Dupa socul creat de inchiderea, la inceputul lui iunie si fara niciun avertisment, a radioteleviziunii publice ERT, considerata o vaca sfanta in Grecia, aplicarea matematica a unei scheme de mutari, care intervine dupa ani de angajari pe baze clientelare, starneste multe ingrijorari, in special in invatamant.