Autoritatile indiene au anuntat luni ca cele aproape sase mii de persoane date disparute dupa inundatiile care au afectat nordul tarii in luna iunie sunt considerate decedate, informeaza AFP.

"5.748 de persoane sunt date disparute si procedurile de compensare financiara pentru familiile lor vor incepe maine (marti - n.red.), presupunandu-se ca sunt moarte", a declarat seful Guvernului din Uttarakhand, statul cel mai afectat de intemperii si alunecari de teren.

Autoritatile au estimat in urma cu cateva zile ca este posibil ca unele persoane date disparute sa se fi intors acasa sau sa isi fi continuat calatoria, fara a informa autoritatile ca erau in viata si in conditii de siguranta.

S-au gasit cadavrele unora dintre persoanele date disparute plutind pe pe rauri la sute de kilometri de zona inundata, aratand cat este de dificila gasirea celor morti.

La 15 iunie, in plin sezon turistic in nordul Indiei, unde temperaturile sunt mai blande, raurile umflate au distrus case, cladiri, si chiar sate intregi, maturand in calea lor peste 1.000 de poduri si drumuri inguste care fac legatura cu locurile de pelerinaj situate la inaltime.

Inundatiile au fost cauzate de un muson ce a afectat tara mai devreme decat de obicei.

Mii de soldati au fost mobilizati si cu ajutorul elicopterelor armatei s-a inceput evacuarea a mai mult de 100.000 de oameni blocati din cauza vremii.

Guvernul a promis cate 500.000 de rupii (aproximativ 6.300 de euro) pentru familiile fiecareia persoanele care au murit in inundatii si in alunecarile de teren provocate de intemperii.