Israelul, in cooperare cu Statele Unite, s-ar afla la originea raidurilor din 5 iulie care au vizat rachete depozitate in portul sirian Latakia, relateaza publicatia britanica Sunday Times, citata de Mediafax. Atacul a vizat o zona militara din portul sirian Latakia unde erau depozitate rachete de fabricatie ruseasca Iahont P-800 si a fost lansat de pe un submarin militar israelian de tip Dolphin.

Potrivit Jerusalem Post, surse americane citate de CNN anuntau sambata ca raidurile au fost efectuate de aviatia militara israeliana.

Conform publicatiei britanice, atacul israelian ar fi fost coordonat in detaliu cu Statele Unite, vizand 50 de rachete antinava Iahont P-800, pe care Israelul le considera o amenintare la adresa fortelor sale navale.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si conflicte intre fortele opozitiei si serviciile de securitate subordonate regimului Bashar Al-Assad. Conflictul, care s-a extins sporadic in Libanul vecin, s-a soldat, potrivit estimarilor, cu aproximativ 95.000 de morti.