Parada trupelor franceze, la care iau parte contingente ale trupelor din Mali si din Croatia si care marcheaza, potrivit traditiei, Ziua Nationala a Frantei, sarbatorita pe 14 iulie, a inceput duminica dimineata pe Champs Elysees din Paris, scrie AFP.

Parada de Ziua Nationala a FranteiFoto: captura France TV Info

Presedintele francez Francois Hollande, la bordul unui vehicul de comanda, a trecut in revista trupele in fata Arcului de Triumf, inainte de a cobora pe Champs Elysees, escortat de cavaleria Garzii Republicii.

Saizeci de soldati din Mali au marsaluit duminica alaturi de unitatile de soldati francezi care au fost detasate in tara africana. La defilare a luat parte si un detasament al MINUSMA, misiunea ONU, cu o puternica componenta africana, care a preluat la inceputul lunii iulie mandatul de stabilizarea a Mali.

Este planificata si defilarea unui detasament din Croatia, invitata de onoare a paradei, la doua saptamani dupa intrarea tarii in Uniunea Europeana.

4800 de barbati si femei vor defila duminica pe Champs-Elysees, sub tema "O armata de avangarda, mandra de trecutul sau".

Aproximativ 265 de vehicule - cu 35% mai putine decat in 2012 - vor face parte din coloana motorizata. 58 de avioane si 35 de elicoptere - cu 12% mai putine decat in anul anterior - vor lua parte la defilarea aeriana.

Potrivit guvernatorului militar al Parisului, parada are un format redus rezultand intr-o economie de aproximativ 10% pana la 15% fata de anul trecut. "La fel ca toti cetatenii nostri, suntem atenti la cheltuielile", a declarat Generalul Herve Charpentier.