Una dintre primariile orasului slovac Kosice a construit un zid de beton menit sa izoleze un cartier cu populatie majoritara roma de restul orasului, informeaza AFP citand o publicatie online locala. Este al optulea zid cu aceasta functie construit dupa 2009 in regiune si al paisprezecelea construit in tara, potrivit Romovia.sme.sk.

Zidul segregarii din Ostrovani, primul construit,vopsit in cadrul proiectului "Zidurile sportului 2012"Foto: Captura YouTube

"Nu se vorbeste niciodata inainte de constructia zidurilor de segregare astfel incat nimeni sa nu opreasca proiectele", a declarat fostul ministru plenipotentiar pentru comunitatile rome din cadrul guvernului slovac, Miroslav Pollak, pentru site-ul de stiri.

Decizia de a ridica zidul cu o inaltime de doi metri a fost luata de catre primarul unui cartier vecin celui cu populatie majoritar roma, invocand o serie de furturi de masini dintr-o parcare aflata in zona.

Municipalitatea din Kovice, al doilea oras ca marime din Slovacia, cu o populatie de 240 mii de locuitori, nu si-a dat insa acceptul pentru proiect, a declarat purtatoarea de cuvant a primariei, Martina Viktorinova, pentru Romovia.sme.sk.

Masura va fi supusa dezbaterii publice, urmand a se stabili daca zidul este necesar sau va fi demolat, a declarat reprezentanta municipalitatii.

Potrivit recensamantului din 2011, in Slovacia, o tara cu 5,4 milioane de locuitori, traiesc aproximativ 106.000 romi. Expertii estimeaza ca numarul real al romilor din tara este mult mai mare.

Arne Mann, specialist in etnologie in cadrul Academiei slovace de stiinte, estimeaza ca in jur de 350.000 romi locuiesc in tara, adesea in conditii mizere - case fara electricitate sau apa curenta - si in orase indepartate de capitala.

Primul zid al segregarii din Slovacia a fost construit in 2009 in localitatea estica Ostrovani din regiunea Presov.

In 2012, artistul Tomas Rafa a obtinut permisiunea autoritatilor pentru a picta trei dintre zidurile construite pentru a izola comunitatile rome, si anume zidurile din localitatile estice Ostrovani, Secovce si districtul Angi mlin din Michalovce, relateaza Stanica.sk.

Conceptul proiectului "Zidurile sportului 2012" este legat de un proiect mult mai vast despre un nou val de nationalism inregistrat in Slovacia si urmareste sa sublinieze prezenta segregatiei in tara si sa arate ca problemele minoritatilor nu pot si rezolvate cu un zid.