China a renuntat brusc la planurile de a construi cea mai mare centrala de procesare a uraniului de pe teritoriul sau, la o zi dupa ce sute de persoane au iesit pe strazi solicitand anularea proiectului, a anuntat sambata un site guvernamental, citat de Reuters.

Centrala de procesare ar fi urmat sa se intinda pe o suprafata de 230 de hectare, in zona industriala din Delta Raului Pearl (din provincia sudica Guangdong). Planurile autoritatilor au starnit nemultumire si in provinciile alaturate, Hong Kong si Macao.

Intr-o declaratie publicata pe site-ul guvernului orasului Heshan, autoritatile au anuntat ca, "respectand dorinta populatiei, guvernul din Heshan nu va propune proiectul CNNC".

Proiectul in valoare de 37 de miliarde de yuani (4,6 miliarde de euro, 6 miliarde dolari), ce urma sa fie construit printr-un parteneriat intre doua companii cu capital public, Corporatia Nucleara Nationala Chineza (CNNC) si Corporatia Chineza de Energie Nucleara din Guangdong (CGNPC), ar fi oferit combustibil nuclear pentru jumatate din necesitatile industriei chineze.

Reprezentantii celor doua companii nu au putut fi contactati pentru comentarii, precizeaza Reuters.

Un expert in energie nucleara din Beijing a declarat pentru agentia de presa ca este surprins de faptul ca autoritatile locale au luat aceasta decizie in conditiile in care centrala ar fi urmat sa produca anual 1.000 de tone de uraniu.

"In comparatie cu o centrala nucleara, o unitate de prelucrare a uraniului este mult mai sigura, pentru ca in procesul de productie nu exista fuziuni sau reactii", a declarat oficialul chinez, familiarizat cu proiectul.

Decizia de a anula proiectul a venit dupa ce sute de persoane au marsaluit vineri pe strazile orasului, fortand autoritatile sa prelungeasca cu 10 zile perioada de consultare publica. Localnicii au planificat continuarea protestelor duminica.

Autoritatile chineze devin din ce in ce mai sensibile la proteste locale pe probleme de mediu, anuland, amanand sau relocand mai multe uzine petrochimice si alte astfel de proiecte.

China produce in prezent 800 de tone de combustibil pe baza de uraniu in uzinele sale din provincia sud-vestica Sichuan si din nordul tarii. China foloseste ca sursa de uraniu atat mine domestice cat si importuri din Kazahstan, Canada si Australia.

Guangdong este una dintre cele mai mari baze de energie nucleara ale tarii, in zona functionand deja cinci reactoare nucleare in timp ce alte doisprezece sunt in faza de constructie.